Кламер БГ - Новини: Задава се облекчаване на гръцкия дълг

Задава се облекчаване на гръцкия дълг

Балкани

|
Пон, 14 Апр 2014г. 13:18ч.
Задава се облекчаване на гръцкия дълг

Европейците подготвят облекчаване на гръцкия дълг чрез разсрочване на заемите от 30 до 50 години и по-нататъшно намаляване на лихвите, пишат гръцките вестници в понеделник, като цитират агенция Ройтерс.

В. "Нафтемборики" съобщава новината под заглавие "Евросъюзът се готви за "голямо разсрочване" на гръцкия дълг. В публикацията на агенцията, която се позовава на европейски високопоставени представители, се казва, че миналата седмица Гърция е успяла да се завърне успешно на международните пазари за първи след спасяването й през 2010 г., но страната все още не е готова сама да се финансира.

Припомня се, че това стана след като преди две години дълговата криза доведе еврозоната почти до срив.

Гърция вече не е неуспяла страна в криза, пише германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от гръцките вестници. Като главен архитект за излизане на Гърция на международните пазари се сочи финансовият министър на страната Янис Стурнарас и неговият екип.

В публикацията за очакваното разсрочване на гръцкия дълг се визира и оценката на Международния валутен фонд (МВФ), че Гърция вероятно ще има нужда от нов спасителен пакет от еврозоната през следващите две години.

Гърция не се нуждае от нова програма, а от допълнително финансиране, смята Пол Томсен, представител на фонда за Гърция. Оценката му е била дадена в изказване за гръцкия теливизонен канал Мега.

Според Ройтерс една от причините, поради които пускането на петгодишни облигации, привлекли три милиарда евро, е протекло толкова нормално, се свежда до голяма степен до очакването на инвеститорите за ново официално облекчаване на гръцкия дълг.

Дали обаче тези очаквания ще се сбъднат, ще стане ясно по-късно тази година, посочва Ройтерс, цитирана от гръцките издания.

mediapool.bg