Кламер БГ - Новини: Ердоган, Путин и Рохани обсъждат ситуацията в Сирия в Анкара

Ердоган, Путин и Рохани обсъждат ситуацията в Сирия в Анкара

Балкани

|
Вт, 03 Апр 2018г. 08:50ч.
Ердоган, Путин и Рохани обсъждат ситуацията в Сирия в Анкара

Сирия и руско-турските отношения в енергетиката са акцентът във визитата на руския президент Владимир Путин в Турция, която започва във вторник.

Това е първото посещение на Путин в чужбина, след като беше избран за президент за четвърти мандат.

Очакванията са Владимир Путин и Реджеп Ердоган да наблюдават с видеоконферентна връзка първата бетонна заливка на първата турска атомна централа "Аккую" от руския гигант "Росатом". Тя се строи в южна Турция, а плановете са да бъде завършена до 2023 г.

Двамата президенти ще обсъдят и ситуацията в Сирия. В сряда към тях ще се присъедини и иранският президент Хасан Рохани.

Путин, Ердоган и Рохани от две години са известни като т. нар."гаранти" на мирния процес в Сирия. Те постигнаха договорка за т. нар. "деескалационни зони", в които трябваше да се прекрати огънятот миналата пролет. Това обаче не се случи навсякъде и в някои от зоните конфликтът продължава, като контролирания предимно от бунтовници Идлиб. Очакванията са бъдещето на "зоните", които легитимираха съвместните им усилия в Сирия, да е сред обсъжданите теми.

Има очаквания да бъде обсъдена и турската операция в Северна Сирия, където трите държави "гаранти" имат различни интереси.

Посещението на Путин започва часове, след като в последния по-голям бунтовнически анклав в Сирия - Източна Гута (която трябваше да е една от "деескалационните зони"), започна изтегляне на въоръжениопозиционни групировки от най-големия град - Дума, към контролирани от опозиционни бойци райони.

Освен това часове преди посещението на руския президент в Анкара, турската генерална прокуратура издаде заповед за ареста на живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен заради убийството на руския посланик Андрей Карлов през 2016 г.

Очаквайте подробности

mediapool.bg