Кламер БГ - Новини: Американски военни пристигат до дни в Румъния

Американски военни пристигат до дни в Румъния

Балкани

|
Четв, 03 Фев 2022г. 09:50ч.
Американски военни пристигат до дни в Румъния

Американски военни пристигат до дни в Румъния

Когато Съединените щати обявиха изпращането на около 1000 военни в Румъния, беше изпълнено "едно искане на Румъния от 2014 г. за увеличаване на силите в Източния фланг с цел солидно военно присъствие", заяви румънският министър на отбраната Василе Дънку пред телевизия "Диджи 24" в сряда вечерта, предаде БТА.

По думите му точната програма на дислоцирането на американските военни от батальона "Страйкър" от Филсек (Германия) все още не е определена, но е "въпрос на дни", посочи министърът.

На въпрос какво се надява да постигне Румъния с този контингент, Дънку отговори, че има няколко важни аспекта, заради които САЩ са взели решение да изпратят военни в Румъния.

На първо място, изпълнява се едно искане на Румъния, отправено още през 2014 г. "Президентът на Румъния поиска да се допълнят силите на Източния фланг и да има солидно военно присъствие тук", посочи министърът.

На второ място, това е важен отговор, който Северноатлантическият алианс дава на искането на Русия, която претендира за "разчистване на Източния фланг". "Това е един ясен отговор, не само, че НАТО не приема това, но и засилва присъствието си", обясни Дънку.

Същевременно това решение представлява и "нещо важно от психологическа гледна точка", казва министърът.

"Пак във връзка с пропагандата на Руската федерация. Имаше силна пропаганда, понякога в социалните медии, за обезкуражаване на страните от Изтока, като се твърдеше, че НАТО никога няма да жертва хора, няма да защитава страните от Източна и Централна Европа. Това присъствие показва, че НАТО изпълнява обещанията си", изтъкна Дънку.

Той добави, че "това е окуражаващ сигнал за общественото мнение в Румъния, в Полша и други европейски страни, че не сме сами и че пред евентуална заплаха имаме пълна подкрепа".

"И Франция обяви, че ще има присъствие в Румъния, значи това е и знак за сплотеност и единство между ЕС и НАТО", посочи още Дънку.

Близо 2000 американски войници ще бъдат изпратени в близко време в Германия и Полша, а 1000 военнослужещи на САЩ, които в момента са разположени в Германия, ще бъдат предислоцирани в Румъния, съобщи на пресконференция говорителят на Пентагона Джон Кърбив сряда.

mediapool.bg