Кламер БГ - Новини: Слави Трифонов продължава да се възмущава от "лицемерието" на Христо Иванов

Слави Трифонов продължава да се възмущава от "лицемерието" на Христо Иванов

България

|
Нед, 24 Юли 2022г. 16:37ч.
Слави Трифонов продължава да се възмущава от "лицемерието" на Христо Иванов

Слави Трифонов продължава да се възмущава от

"Христо Иванов - ръководителят на „Демократична България“, не притежава чувство за срам". Това написа в официалния си профил във Фейсбук лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов.

„Винаги съм се чудел кога и как се появява чувството за срам у един човек. В крайно сметка, не се срамуваш по желание. Или се срамуваш, или не се срамуваш. Е, как става така, че едни хора се срамуват от нещо, а други - не. Може би всичко това се корени в детството, семейството, възпитанието, училището, църквата. Не знам. Но, уважаеми приятелю, който четеш тези редове, абсолютен факт е, че ти или изпитваш чувство за срам, когато има нещо срамно, или не. А чувството за срам ни пази да не правим глупости и да не се излагаме, да си пазим достойнството и уважението към себе си. Сега аз не изнасям някаква лекция, а прости ви казвам как разсъждавам аз“, пише Трифонов.

„В петък, без да знае, че камерите и микрофоните в парламента работят, (Христо Иванов) обясни на съпартийците си отношението към мен и към „Има такъв народ“. От неговите думи ми стана ясно, че аз, колегите от „Има такъв народ“ и хората, гласували за нас, сме втора ръка хора. Нас ни приемат с отвращение, за да има коалиция. Ние трябва да се съгласяваме с всичко, което казват другите три партии, не трябва да имаме министри, не трябва да казваме колко некадърно и неадекватно е дадено решение, колко нефелен и конституционно неиздържан е даден законопроект. Трябва да си мълчим и да правим, каквото ни кажат, защото иначе ще ни обвинят, че сме с ГЕРБ и ДПС и край с нас“, добавя лидерът на ИТН.

„В петък отказах „Има такъв народ“ да бъде изтривалка за такива като Христо Иванов. И днес в някакво интервю същият Христо Иванов казал – какво като Слави Трифонов видял някакво лицемерие. По думите му, след нови избори лицемерието в българската политика нямало да изчезне и аз нямало да я излекувам от лицемерието. И видите ли – важно било да управляваме тази страна. А пък ако ще да е с лицемерие. Така ли? Ами, аз не мисля така. Смятам, че да си лицемерен е обидно за хората, които гласуват за теб“, отбелязва Слави Трифонов.

Според него да си лицемерен значи да се опитваш да лъжеш красиво. „Явно такива като Христо Иванов не се притесняват да бъдат лицемерни. Те просто се смятат за повече от другите. По незнайно какви причини обаче аз не съм като тях и честно да ви кажа - това много ме радва“, пише в заключение Трифонов.

Ива Митева: Трябва да се види дали може да се направи последен опит нещо да се поправи

След ситуацията от петък шансовете за съставяне на ново правителство са малки, каза Ива Митева от ИТН в неделя пред БНР.

Тя обаче смята, че трябва да се види дали може да се направи последен опит нещо да се поправи. Моето становище е, че избори не са добрия вариант, но не е добрият вариант и това ние да бъдем унижавани и ежедневно да бъдем обвинявани за мафия, каза Митева.

Христо Иванов вместо да се опитва да обяснява необяснимото, трябва да излезе и да поиска прошка от „Има такъв народ“ (ИТН), защото това, което казва, не е вярно, коментира тя записа от заседанието на ПГ на „Демократична България“ от петък.

Попитана дали БСП трябва да задържи мандата с идеята да бъде избран председател на КЕВР и да бъдат приети промените в антикорупционния закон, Митева каза, че това е решение, което ще вземе Народното събрание оттук нататък. При тази променена обстановка мисля, че мандатоносителят трябва да разговаря с всички парламентарни групи дали има воля за удължаване, каза още тя. При воля от тях могат да се приемат едни процедурни правила и изборът да се проведе в много кратки срокове, каза Митева. Тя добави, че изборът на председател на КЕВР е най-спешното, което трябва да се случи. Всичко друго не е в такава спешност, която налага сега и веднага да се вземат тези решения. По-добре е, ако се отива на избори, антикорупционният закон да бъде приет от едно ново мнозинство, каквото кажат българските избиратели, смята още Ива Митева.

Когато каните някого за коалиционен партньор, вие искате да водите диалог с него, искате неговото доверие. Ние излязохме от коалицията точно заради това счупено доверие, обясни Митева. От записа разбрах, че те не ни уважават, че те не смятат, че ние сме равностоен коалиционен партньор. Доверието, за което толкова мечтаехме и диалогът, който искахме да възстановим, не се случи, коментира Ива Митева, като добави, че ИТН са били абсолютно искрени в поведението си.

Балабанов: Няма вариант ИТН да се върне на масата за преговори

Депутатът от „Има такъв народ” Станислав Балабанов определи като „пълни глупости” твърденията, че от партията изобщо не са имали намерение да участват в състава на правителство с третия мандат.

„Ние ясно изразихме отношението си и диалогичността на това, което направихме в последните дни по отношение на програмата и приоритетите пред България. Проведохме нормални разговори с БСП и направихме необходимите предложения и редакции”, отбеляза той. По думите му Нинова изключително добре приела предложенията на ИТН.

Всичко обаче се счупило, когато видели „истинското лице и лицемерието”. „На тези, които когато знаят, че ги снимат - се държат по един начин - за България. Когато обаче не знаят, че ги снимат, лъсва всъщност идеята им - желанието им за власт”, е мнението на Балабанов.

„В записа видимо се показва, че всъщност ние не сме мафия. Ние вече не сме 100% мафия, която Кирил Петков, Асен Василев, в синхрон с Христо Иванов и цялата тази клика от жълтопаветни политици, изкарваше като основен акцент”, допълни Балабанов.

Той подчерта, че няма вариант от „Има такъв народ” да се върнат на масата за преговорите. „Ние през цялото време сме били на страната на истината”, отбеляза Балабанов. Според него, ако Корнелия Нинова има достойнство, трябва да върне мандата още в понеделник.

На въпрос дали в състояние на много кризи, сега е моментът страната да бъде изпращана на нови избори, Балабанов каза: „След като всички видяхме, че никой не мисли за България и за приоритетите как да реши кризата, а иска по най-бързия начин да захапе властта, логичното наказание са едни избори”.

Депутатът обяви, че името на Асен Василев не е било обсъждано като кандидат за премиер. „Ако беше, щяхме да излезем и да кажем, че такъв тип кабинет не подкрепяме”, уточни той.

Балабанов разясни, че ИТН е подкрепила правилата за избор в Антикорупционната комисия. И уточни, че не са задрасквали Бойко Рашков. „Така предложеният закон от „Продължаваме Промяната” търси да превърне КПКОНПИ в бухалка”, подчерта народният представител.

mediapool.bg