Кламер БГ - Новини: Байдън ще преразгледа споразумението на САЩ с талибаните

Байдън ще преразгледа споразумението на САЩ с талибаните

Свят

|
Съб, 23 Ян 2021г. 08:32ч.
Байдън ще преразгледа споразумението на САЩ с талибаните

Правителството на Джо Байдън е информирало правителството на Афганистан, че иска да прегледа споразумението, подписано миналия февруари между САЩ и талибаните, предадоха световните агенции.

По-специално правителството ще направи оценка дали талибаните спазват ангажиментите си по договора.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан е разговарял по телефона с афганистанския си колега Хамдула Мохиб, за да го информира за американското намерение.

Споразумението предвиждаше талибаните да скъсат връзки с терористичните групи, да намалят насилието в Афганистан и да водят сериозни преговори с афганистанското правителство и с други играчи.

Администарцията на Доналд Тръмп сключи историческото споразумение с талибаните след 19 години на война. То предвижда пълното изтегляне на американските сили от тази страна до средата на 2021 г. в замяна на това бунтовниците да не допускат терористични групи да действат от зоните под техен контрол.

Споразумението предвиждаше и междуафганистански преговори за мир, които започнаха пред септември, но не доведоха до конкретни резултати, по-специално за намаляване на насилието.

Във вторник бъдещият дипломат номер едно на САЩ Антъни Блинкън заяви, че новата администрация ще преразгледа споразумението. Той каза, че е необходимо да се запази напредъкът, постигнат за жените и момичетата в Афганистан през 20-те последни години.

Афганистан беше и темата на разговор между новият американски министър на отбраната Лойд Остин и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, обяви Пентагона, без да съобщава повече подробности.

Администрацията на Тръмп намали на 15 януари на 2500 американските военни в Афганистан. Това е най-ниското ниво от 2001 г.

mediapool.bg