Кламер БГ - Новини: Байдън разстла червения килим за знаменитости в чест на Макрон

Байдън разстла червения килим за знаменитости в чест на Макрон

Свят

|
Пет, 02 Дек 2022г. 13:02ч.
Байдън разстла червения килим за знаменитости в чест на Макрон

Байдън разстла червения килим за знаменитости в чест на Макрон

Американският президент Джо Байдън разстла червения килим снощи пред знаменитости, законодатели и промишлени и бизнес титани на първата държавна вечеря в Белия дом в чест на френския президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

Вечерята е заключителното светско събитие от посещението на Макрон, което имаше за цел да покаже ангажираността на Байдън към най-стария съюзник на Вашингтон въпреки различията между двете страни за това как да се сложи край на войната на Русия в Украйна, за субсидиите за американски продукти и по други въпроси.

Списъкът на гостите включваше актрисата Дженифър Гарнър и дъщеря й Вайълет (чийто баща е Бен Афлек), певеца Джон Леджънд и модела Криси Тейгън, редакторката на сп. "Вог" Анна Уинтур и режисьора Баз Лурман.

Тези популярни личности се присъединиха към членове на правителството на Байдън, сенатори и конгресмени, бизнес лидери като президента и изпълнителен директор на "Банк ъв Америка" Брайън Мойнихан, инвеститорът от Кей Кей Ар Хенри Кравис и президента на "Майкрософт" Брад Смит.

Байдън и съпругата му Джил посрещнаха семейство Макрон отново в Белия дом за вечеря след дипломатическите срещи през деня.

Двамата президенти носеха смокинги. Джил Байдън беше в тоалет на Оскар де ла Рента - дантелена рокля, съчетана със сребърни обеци с висулки, а съпругата на Макрон - Брижит - бе облечена в рокля на Луи Вюитон.

По-малко от две седмици след сватбата на внучката на Байдън в Белия дом, вечерята внесе оживление в деловата президентска резиденция, чийто светски график беше ограничен от предпазните мерки, въведени след избухването пандемията КОВИД-19.

Бляскавата вечеря във Вашингтон е едно от малкото събития, които събират на едно място хора като сина на президента - Хънтър Байдън, и Кевин Маккарти - водач на републиканците в Камарата на представителите, които се заканиха да разследват бизнес връзките на Хънтър.

Макрон пристигна във Вашингтон във вторник за второто си държавно посещение в САЩ от встъпването си в длъжност през 2017 г.

Осемдесетгодишният Байдън и 44-годишният Макрон са имали множество срещи на международни форуми, но сегашното посещение на френския държавен глава е най-продължителният им контакт.

"Тази вечер празнуваме трайния съюз между Франция и САЩ", заяви Байдън, докато гостите вдигаха наздравица с шампанско. "Вив ла Франс ("Да живее Франция") и Бог да благослови Америка!", добави той.

Макрон допълни, че двете страни споделят едни и същи ценности - "на нас, хората".

Според Асошиейтед прес на държавната вечеря са присъствали над 330 гости.

Байдън и Макрон демонстрираха единство след разговорите си в Белия дом

По-рано президентите на САЩ и на Франция демонстрираха тяхното добро разбирателство и лична близост. Те проведоха среща в Овалния кабинет на Белия дом и след нея публикуваха съвместно изявление, в което говориха за Украйна, Русия, Иран, Китай, Северна Корея, европейската отбрана, веригите за доставки, предаде Франс прес.

После двамата лидери дадоха и пресконференция. На нея Байдън заяви: "Ще останем единни, за да се противопоставим на бруталността на Русия в Украйна", предаде Франс прес. "Искаме да успеем заедно, а не като действаме един срещу друг", заяви на свой ред Макрон.

Френският президент увери, че във връзка с руската агресия той никога няма да изисква от Киев да направи компромис, който да е неприемлив за Украйна, защото това няма да позволи да се изгради един траен мир, предаде Франс прес.

Макрон благодари на САЩ за предоставената помощ за Киев и заяви, че ако Украйна бъде изоставена сега, това ще изложи на опасност световната стабилност.

Байдън на свой ред заяви, че няма непосредствени планове за разговор с Путин, но добави, че е готов да говори с него, ако Путин търси начин за прекратяване на войната в Украйна. Но Байдън допълни, че Путин все още не го е направил.

На общата пресконференция двамата лидери засегнаха и темата, която породи напрежение между тях - американския закон за намаляване на инфлацията. Байдън каза, че е имал детайлни разговори с Макрон относно него. Той добави, че новият закон, който стимулира вътрешното производство на компютърни чипове и на части за сектора на възобновяемата енергия, никога не е бил предназначен да изключи европейските съюзници и би могъл да бъде леко променен, предаде Ройтерс.

Франция настояваше Белият дом да използва правомощията си на изпълнителна власт, за да разхлаби някои от разпоредбите в закона, които фаворизират вътрешното производство и потенциално ограничават търговията.

В общото изявление двете страни се разбраха и за създаването на работна група между САЩ и ЕС, която да се занимава с разногласията, произтичащи от новия закон.

Но на пресконференцията Байдън заяви, че няма да се извинява заради това, че насърчава националното производството на продукция, която е от съществено значение. Той обаче добави, че един закон с широк обхват често пъти изисква внасянето на леки промени, за да се решат непредвидени последици.

"Ще продължим да създаваме работни места в САЩ, но това няма да става в ущърб на Европа", заяви още Байдън на пресконференцията.

А Макрон каза, че Европа трябва да върви по-бързо и по-силно напред, за да има същата индустриална амбиция като Вашингтон, предаде Франс прес. Той добави, че с Байдън са се договорили да синхронизират наново подходите си и дневния си ред с цел инвестиране в критични нововъзникващи индустрии, като полупроводници, батерии и водород, допълва Ройтерс.

Макрон бе посрещнат с тържествена церемония, на която военен оркестър изсвири френския химн, а после имаше и оръдейни салюти. Той бе придружаван в Белия дом от съпругата си Брижит, която имаше отделна програма с първата дама на САЩ - Джил Байдън.

mediapool.bg