Кламер БГ - Новини: Байдън разговаря с родителите на задържания в Русия журналист

Байдън разговаря с родителите на задържания в Русия журналист

Свят

|
Ср, 12 Апр 2023г. 12:23ч.
Байдън разговаря с родителите на задържания в Русия журналист

Еван Гершкович

Президентът Джо Байдън разговаря снощи с родителите на репортера на Уолстрийт джърнъл Еван Гершкович, близо две седмици след като той беше задържан в Русия и обвинен в шпионаж, съобщи Асошиейтед прес.

Байдън се обади на семейството по време на полета си за Белфаст, откъдето започва четиридневното му посещение в Северна Ирландия и Ирландия. Разговорът се състоя ден след като администрацията на Байдън официално обяви, че репортерът е бил "неправомерно задържан".

Определянето на задържането като неправомерно означава, че определена служба на Държавния департамент ще се заеме с усилията за освобождаването му, отбелязва АП. Както американското правителство, така и Wall Street Journal категорично отричат руското обвинение, че Гершкович е шпионин.

"Даваме си ясна сметка, че това, което се случва, е напълно незаконно, и го обявихме за такова", каза Байдън. "Това променя динамиката."

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви пред медиите след разговора, че Байдън е сметнал, "че е много важно да се свърже със семейството на Еван, с родителите му." Тя каза, че съдбата на 31-годишния Гершкович е била "на първо място" за президента.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че руското правителство все още не е предоставило на САЩ консулски достъп до Гершкович. Той подчерта, че Държавният департамент е искал достъп до него "от момента, в който разбрахме, че е задържан".

Руските власти арестуваха Гершкович в Екатеринбург, четвъртия по големина град в Русия, на 29 март. Той е първият от Студената война насам американски кореспондент, задържан по обвинение в шпионаж.

Байдън пристигна на летището в Белфаст тази нощ и беше посрещнат на летището от британския премиер Риши Сунак. Днес той ще прекара около половината ден в града, като ще разговаря със Сунак, преди да отиде в Университета на Ълстър, за да отбележи годишнината от споразумението от Разпети петък.

mediapool.bg