Кламер БГ - Новини: Байдън подписа бюджета на САЩ за 2023 г. в размер на 1.7 трилиона долара

Байдън подписа бюджета на САЩ за 2023 г. в размер на 1.7 трилиона долара

Свят

|
Пет, 30 Дек 2022г. 09:32ч.
Байдън подписа бюджета на САЩ за 2023 г. в размер на 1.7 трилиона долара

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри бюджета на страната за фискалната 2023 г. (която започна на 1 октомври) в размер на около 1.7 трилиона долара, който включва 44.9 милиарда долара помощ за Киев. Това се посочва в писмено изявление на Белия дом.

"В четвъртък, 29 декември 2022 г., президентът подписа закона: H. R. 2617, "Закон за консолидираните бюджетни кредити за 2023 г.", предвиждащ консолидирани бюджетни кредити за фискалната година, приключваща на 30 септември 2023 г., както и за спешна помощ, свързана със ситуацията в Украйна, и за други цели", се казва в изявлението.

Според американски официални лица законодателният акт "осигурява необходимите ресурси за подкрепа на Украйна, осигурява най-високото досега ниво на финансиране на Закона за насилието срещу жените и предприема отдавна закъснели стъпки за укрепване на американската демокрация и запазване на волята на народа чрез реформиране на Закона за преброяване на гласовете".

"Законът ще подпомогне най-съвременните изследвания на рака и други заболявания, ще направи общностите по-безопасни, ще се погрижи за нашите ветерани, ще даде приоритет на грижите за психичното здраве, ще подобри достъпа на индианците до висококачествени здравни грижи и ще засили защитата на бременните жени", добави Белият дом.

По-рано през декември бюджетът беше одобрен от Камарата на представителите и Сената на САЩ. Общият размер на разходите ще бъде по-висок от този през фискалната 2022 г., когато цифрата беше определена на 1.52 трилиона долара. По-голямата част от средствата - около 858 млрд. долара - ще отидат за отбрана. Приблизително 722 млрд. долара са предвидени за разходи, различни от тези за отбрана. В бюджета на САЩ за предходната фискална година за отбрана бяха предвидени с около 10% по-малко средства (около 782 млрд. долара).

Вашингтон възнамерява да отпусне 44.9 млрд. долара за спешна подкрепа на Украйна и съюзниците от НАТО. Част от средствата са предназначени за обучение на украинските военни и за попълване на запасите от оръжия, предадени на Киев. В същото време в бюджета за предходната финансова година общата помощ за Украйна беше предвидена в размер на 13.6 млрд. долара. Това е почти три пъти по-малко от планираното за финансовата 2023 г.

Над 300 млн. долара се отпускат за "противодействие на руското влияние", включително за подкрепа на "енергийната независимост и икономическата стабилност" на страните, "подложени на натиск" от страна на Русия. В бюджета беше включено и изменение, което позволява конфискуването на активи на руски бизнесмени, замразени в резултат на санкциите, да бъде прехвърлено на Украйна.

Освен това законодателната инициатива изяснява ролята на вицепрезидента на САЩ по отношение на преброяването на гласовете от избирателната колегия при президентските избори. Подобно предложение има за цел да предотврати случилото се на 6 януари 2021 г., когато поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса, за да попречат на одобряването на резултатите от президентските избори в страната през ноември 2020 г. Около 2.6 млрд. долара отиват за финансиране на съдебните процеси от 6 януари, включително за "по-нататъшна подкрепа за съдебните преследвания, свързани с нападението над Капитолия от 6 януари, и делата за вътрешен тероризъм". Бюджетът включва и 11.3 млрд. долара за усилията на ФБР да се справи с насилието и вътрешния тероризъм. Други 2.5 млн. долара са предвидени за "програмата безопасността на жилищните помещения на сенаторите".

Повече от 38 млрд. долара са предвидени за спешна помощ за пострадалите в западната и югоизточната част на страната от неотдавнашните природни бедствия, включително урагани, торнадо, наводнения и горски пожари.

Бюджетът също така повишава заплатите на американските военни с 4.6%, включва около 55.7 млрд. долара за борба с инфлацията и забранява на държавните служители на САЩ да използват китайското приложение за социални мрежи TikTok на служебните си устройства.

mediapool.bg