Кламер БГ - Новини: Байдън обяви, че Путин е решил да нападне Украйна, ще атакува Киев

Байдън обяви, че Путин е решил да нападне Украйна, ще атакува Киев

Свят

|
Съб, 19 Фев 2022г. 08:59ч.
Байдън обяви, че Путин е решил да нападне Украйна, ще атакува Киев

Байдън обяви, че Путин е решил да нападне Украйна, ще атакува Киев

Американският президент Джо Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин е решил да нахлуе в Украйна, предадоха агенциите.

"Към този момент, аз съм убеден, че той е взел решение да нахлуе", каза Байдън пред репортери във Вашингтон.

"Имаме основание да смятаме така", добави той, като се позова на американски разузнавателни оценки.

Байдън повтори, че нападението може да се случи в "следващите дни".

"Смятаме, че те ще нападнат украинската столица Киев, град с 2.8 милиона невинни хора", заяви американският президентв Белия дом.

Вашингтон няма да изпраща войски в Украйна, но ще продължи да я подкрепя, каза Байдън.

Дипломацията остава възможна, докато няма инвазия, добави той.

На фона на взаимните обвинения между Русия и Украйна за спираловидно нарастващото напрежение той каза, че всеки опит Киев да бъде представен като агресор, който провокира Русия, "противоречат на елементарната логика".

Американският президент заяви, че Москва не е успяла да разедини Запада в украинската криза.

Байдън каза това след телефонен разговор с лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Полша, Румъния, Великобритания, ЕС и НАТО, съобщи Белият дом.

Лидерите обещаха да продължат с дипломацията, като същевременно се подготвят да направят бързо и съгласувано така, че Русия да плати икономическа цена, ако избере изостряне на конфликта, се казва в разпространеното от американското президентство съобщение за разговора.

Те са обсъдили и усилия за гарантиране на отбраната и сигурността на източния фланг на НАТО, заяви Белият дом.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отговори на думите на Байдън за ситуацията около Украйна и го обвини, че е пренебрегнал положението на жителите на Донбас, предаде ТАСС.

"Най-чудовищното е, че нямаше нито дума за истинското положение на гражданското население в Донбас. Няма хора, няма проблем ли?", написа тя в своя канал в чат приложението Телеграм.

Спътникови снимки, направени тази седмица, показват военна активност на множество места в Беларус, Крим и Западна Русия близо до украинската граница, съобщи американската компания за космически технологии "Максар", цитирана от Ройтерс.

На снимките се вижда ново разполагане на значителен брой хеликоптери, поне 50,в северозападната част на Беларус, както и разполагане на бойна група танкове, бронетранспортьори и спомагателна техника на летище Милерово, на около 25 км от украинската граница.

Според компанията, която следи движенията на руските сили от седмици, сред разполаганите хеликоптери има както такива за превоз на войски, така и щурмови.

На снимките се вижда също наличие на авиотехника за наземни атаки, части за противовъздушна отбрана, както и дронове.

Ройтерс отбелязва, че не може да направи независима проверка какво показват сателитните снимки.

mediapool.bg