Кламер БГ - Новини: Байдън обяви нов, твърд подход към Москва

Байдън обяви нов, твърд подход към Москва

Свят

|
Пет, 05 Фев 2021г. 10:32ч.
Байдън обяви нов, твърд подход към Москва

САЩ повече няма да се огъват пред агресивните действия на Русия, заяви президентът Джо Байдън, обявявайки нов, твърд подход на Вашингтон. Обявявайки мащабен рестарт на външната политика на САЩ, при първата си визита в Държавния департамент като президент Байдън очаквано възприе спрямо руския президент Владимир Путин много по-строг тон от Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Той освен това заяви, че ще спре изтеглянето на американските войски, разположени в Германия, ще прекрати подкрепата за военната офанзива на Саудитска Арабия в Йемен и ще превърне правата на ЛГБТ хората в приоритет на американската дипломация, добавя Асошиейтед прес.

"Ясно заявих на президента Путин, по много различен начин от моя предшественик, че дните, когато Съединените щати се огъват пред лицето на агресивните действия на Русия - намеса в нашите избори, кибератаки, отравяне на граждани - са приключили", каза Байдън. Двамата с Путин разговаряха по телефона в края на януари.

"Няма да се поколебаем да вдигнем цената, която Русия трябва да плати, и да защитим нашите жизнени интереси и нашия народ, и ще бъдем по ефективни в действията по отношение на Москва, когато работим в коалиция и координация с други партньори съмишленици", каза Байдън.

Той отправи и най-острото си порицание към президента на Русия Владимир Путин, като призова за незабавното освобождаване на опозиционния лидер Алексей Навални. Новият американски президент се стремеше също да покаже ясно на целия свят, че прави рязък завой, дистанцирайки се от Путин, след президентството на Тръмп, който избягваше директната конфронтация и често се опитваше да омаловажи злонамерените действия на руския лидер, отбелязва АП.

"Навални като всички руски граждани има права, гарантирани от руската конституция. Той бе взет на прицел заради разобличаване на корупция. Трябва да бъде освободен незабавно и без условия", заяви президентът на САЩ.

По думите му Вашингтон се сблъсква с "надигащ се авторитаризъм", включително с нарастващите амбиции на Китай, с неговия стремеж да съперничи на САЩ, както и с решимостта на Русия да навреди на американската демокрация. Засилващите се глобални предизвикателства - от пандемията до климатичните промени и разпространението на ядреното оръжие, могат да бъдат решени само с общите усилия на страните, работещи заедно. Ние не можем да постигнем това решение сами", подчерта той.

"Алиансите с други страни са велико постижение на САЩ. Дипломацията означава да стоим рамо до рамо с нашите ключови съюзници и партньори. Възнамеряваме да възстановим нашата надеждност и морален авторитет, които до голяма степен бяха изгубени", подчерта Байдън.

Фокус върху дипломацията в чужбина

"Америка се връща. Дипломацията се връща", заяви Байдън в стремежа си да повдигне духа на дипломатическия корпус, където мнозина са обезкуражени от политиката и тона на бившия президент Доналд Тръмп.

"Вие сте центърът на всичко, което възнамерявам да направя. Вие сте сърцето на това начинание. Ние ще изградим отново нашите съюзи", каза Байдън в краткото си обръщение към персонала в Държавния департамент, преди да произнесе външнополитическата си реч. Според представители на Белия дом той цели да изпрати недвусмислен сигнал към света, че САЩ са готови да се върнат към ролята си на глобален лидер след четири години, през които Тръмп провеждаше политиката "Америка на първо място".

Изборът на момента за визитата на Тръмп толкова рано в мандата му е умишлен, отбелязва АП. Тръмп бе изчакал повече от година, преди да се появи в Държавния департамент чак за полагането на клетва от държавния секретар Майк Помпейо през 2018 г., и често атакуваше Департамента като част от "дълбока държава", която саботира неговата администрация. За разлика от него Байдън се опита да мотивира дипломатическия корпус, оредял и деморализиран по времето на Тръмп.

Байдън предложи списък от теми, по които ще отмени подхода на Тръмп или ще постави различни приоритети, включително отмяна на плана на бившия президент да изтегли около 9500 от американските военни, разположени в Германия.

Експерти по националната сигурност както от демократите, така и от републиканците преди време окачествиха заповедта на Тръмп за преместване на 12 000 американски военни от Германия като проява на недалновидност, отбелязвайки, че тя се корени в неприязънта на Тръмп към германската канцлерка Ангела Меркел и неговата решимост да накара държавите от НАТО да отделят повече пари за своята отбрана, независимо от стратегическата цена за САЩ.

Байдън съобщи че ще издаде президентски меморандум за защитата на правата на ЛГБТ хората по света, изпълнявайки предизборното си обещание да приложи "пълния набор от дипломатически инструменти на Америка" в подкрепа на равенството.

Отношението към Китай

Байдън нарече Китай "най-сериозния конкурент на Америка", но заяви, че САЩ са готови да работят с Пекин, когато това е в техен интерес, предаде Ройтерс.

"Ние ще се заемем директно с предизвикателствата, които поставя пред нашия просперитет, сигурност и демократични ценности най-сериозният ни конкурент - Китай", заяви Байдън. "Ще се противопоставим на икономическите нарушения на Китай, ще дадем отпор на неговите агресивни действия, за да отблъснем китайската атака срещу човешките права, интелектуалната собственост и международните норми, но сме готови да работим с Пекин, когато това е в интерес на Америка", заяви Байдън.

Повече бежанци

Президентът обяви намерението си да увеличи годишната квота за прием на бежанци от чужбина - до 125 000 души - повече от осем пъти повече от историческия минимум, постигнат от Доналд Тръмп в края на неговия мандат, предаде Ройтерс.

Байдън съобщи, че ще подпише указ (изпълнителна заповед), "за да започне тежката работа по възстановяване" на програмата за прием на бежанци пред лицето на "безпрецедентната глобална нужда".

"Ще е нужно време, за да се възстанови това, на което бяха нанесени такива големи вреди, но точно това ще направим. Този указ ще ни позволи да възстановим квотата до 125 000 души за първата пълна финансова година на новата администрация (започваща на 1 октомври 2021 г.) ", каза Байдън. При Тръмп квотата беше намалена от 85 000 души през 2016 финансова година до 15 000 през 2021 финансова година - най-ниският показател от приемането на зокона за бежанците през 1980 г.

Край на американската подкрепа за Саудитска Арабия в Йемен

Джо Байдън обяви край на американската подкрепа за водената от Саудитска Арабия военна кампания в Йемен, като настоя, че продължаващата вече повече от шест години война, смятана за прокси конфликт между Саудитска Арабия и Иран, "трябва да свърши", предаде Ройтерс.

Байдън също така назначи ветерана дипломат Тимъти Лендъркинг за специален пратеник на САЩ за Йемен, в опит да активизира американската дипломация, "за да сложи край на войната в Йемен" - война, която по думите му е създала "хуманитарна и стратегическа катастрофа".

"Тази война трябва да свърши", заяви президентът по време на първата си визита в Държавния департамент. "И за да подчертаем нашата ангажираност, прекратяваме цялата американска подкрепа за офанзивните операции във войната в Йемен, включително свързаните оръжейни сделки", добави Байдън.

"Същевременно", подчерта той, "Саудитска Арабия е мишена на ракетни атаки, атаки с дронове и други заплахи от снабдяваните от Иран сили в редица страни. Ще продължим да подкрепяме и да помагаме на Саудитска Арабия да защитава суверенитета, териториалната си цялост и своя народ".

Саудитска Арабия приветства изявлението на Байдън, особено неговия ангажимент към отбраната на страната предвид заплахите срещу нея, съобщи саудитската държавна информационна агенция СПА, която разпространи декларация, че кралството е готово да работи с кабинета на Байдън и с американския пратеник за Йемен, с ООН и с всички йеменски фракции за постигането на всеобхватно политическо решение в Йемен.

Военните в Мианма трябва да предадат властта и да освободят задържаните при преврата, заяви президентът. "В една демокрация не може да има съмнение, че силата не бива никога да се опитва да отмени волята на народа или да се опитва да заличи резултата от достоверни избори", заяви Байдън и добави, че САЩ работят заедно със своите съюзници и партньори по проблема с Мианма.

"Военните трябва да се откажат от властта, която завзеха, и да освободят активистите и държавните служители, които са задържали, да вдигнат ограниченията на телекомуникациите и да се въздържат от насилие", каза Байдън.

mediapool.bg