Кламер БГ - Новини: Байдън обеща големи американски инвестиции в Северна Ирландия

Байдън обеща големи американски инвестиции в Северна Ирландия

Свят

|
Ср, 12 Апр 2023г. 17:39ч.
Байдън обеща големи американски инвестиции в Северна Ирландия

Джо Байдън говори в университета в Белфаст, Сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес в Белфаст, че споразумението за облекчаване на правилата в областта на търговията след Брекзит, което Европейският съюз и Великобритания сключиха в края на март, ще доведе до значителни инвестиции в Северна Ирландия от страна на големи американски компании, предаде Ройтерс.

"Десетки водещи американски корпорации искат да дойдат и да инвестират тук", заяви Байдън в реч, която произнесе в Белфасткия университет. Президентът на САЩ пристигна в столицата на британската провинция, за да отбележи 25-та годишнина от сключването на Споразумението от Разпети петък, с което приключи 30-годишният кървав конфликт в Северна Ирландия.

Визитата на Байдън в Северна Ирландия нямаше да се осъществи, ако не беше договорена "Уиндзорската търговска рамка", която да разреши проблемите, свързани с търговията между Великобритания, Северна Ирландия и Република Ирландия. Бъдещето на всякакво споразумение за свободна търговия между Великобритания и САЩ зависи и от запазване действието на Споразумението от Разпети петък, отбелязва Би Би Си.

През март правителството на британския премиер Риши Сунак и Европейският съюз постигнаха споразумение, известно като "Уиндзорска търговска рамка". Тя предвижда облекчаване на режима на внос и износ на стоки между Република Ирландия и Северна Ирландия, без да бъде налаган строг граничен контрол, което би увеличило риска от повишаване на напрежението в тази британска провинция, отбелязва Ройтерс.

Байдън каза в речта си в Университета на Ълстър, че се надява демократичните институции, спомогнали за подписването на Споразумението от Разпети петък, да продължат да бъдат от критично важно значение за бъдещето на Северна Ирландия, предаде Ройтерс.

"Ефективно децентрализирано правителство, което изразява волята на народа на Северна Ирландия и се отчита пред него, правителство, което работи за решаването на трудни проблеми заедно, ще привлече още по-големи възможности към този район. Така че се надявам парламентът и изпълнителната власт (в британската провинция) скоро да бъдат възстановени", каза американският президент.

"Тази преценка оставям да направите вие, не аз, но се надявам да се случи", отбеляза Байдън.

Още по темата:

Защо Ирландия е толкова важна за Джо Байдън?

"Защитата на мира, запазването на (Споразумението от) Разпети петък, е от приоритетно значение както за демократите, така и за републиканците в САЩ, и това днес е нещо необичайно", каза още той и подчерта, че мирът в Северна Ирландия е обща цел и за двете водещи американски партии.

Междувременно от кабинета на британския премиер съобщиха, че Сунак и Байдън са единни по въпроса, че е важно глобални форуми, като срещите на лидери от държавите от групите на най-големите и на най-развитите икономики в света – Г-20 и Г-7, да бъдат използвани за ясни послания против опитите за налагане на "икономическа принуда и манипулиране на пазарите".

Двамата са се обединили около позицията, че "манипулирането на световните пазари от страна на авторитарни лидери показва повече от всякога необходимостта от съвместни усилия в подкрепа на икономическата стабилност и сигурност на двете нации".

mediapool.bg