Кламер БГ - Новини: БТВ ще съди за клевета сайта "Блиц" и съсобственик на "Ефбет"

БТВ ще съди за клевета сайта "Блиц" и съсобственик на "Ефбет"

България

|
Пон, 08 Юни 2020г. 15:37ч.
БТВ ще съди за клевета сайта "Блиц" и съсобственик на "Ефбет"

Ръководството на "Би Ти Ви Медиа Груп" обяви, че завежда дело за клевета срещу сайта "Блиц" и съсобственика на "Ефбет" Цветомир Найденов. Очаква се това да е първият от няколко съдебни иска за "уронване на престижа" и атаки срещу медията.

"Първият иск, внесен в съда, е с ответници Цветомир Найденов и "Информационна агенция БЛИЦ" ЕООД, собственик на сайта blitz.bg. Ответниците са направили и разпространили клеветнически твърдения, които увреждат доброто име и търговска стойност на журналистическата работа и интелектуален продукт на bTV", съобщава телевизията.

В иска се посочва изрично интервю на Цветомир Найденов за спортния сайт sportal.bg. В него съсобственикът на "Ефбет" твърди, че Васил Божков му е споделял за близки отношения с главния изпълнителен директор на бТВ Флориан Скала. В разказа на Найденов се обяснява как Божков му е споделял, че държи медии и е водил шефовете им в курорта Куршевел.

В иска се посочва и статията на "Блиц" от 15 май с анонимен автор, която е озаглавена: "Цветомир Найденов разказа играта на Божков и bTV! Разкри за топлата им връзка".

Статията цитира изказване на Цветомир Найденов пред Sportal TV, че "явно тази телевизия е под негово (на Васил Божков - бел.ред.) влияние и се опитват да дестабилизират държавата".

В иска до съда бТВ посочва, че твърденията са "изцяло злепоставящи и неверни".

В иска се посочва и друга публикация от същия ден, озаглавена: "bTV се превърна във фуния на мафията" и подзаглавие: "Един през друг в ефира ѝ гостуват гласовете на банкера беглец Цветан Василев, обвинения в 11 тежки престъпления Васил Божков, драгалевския ментор Иван Костов и отломките от кръга "Агнешки главички".

Публикацията е със снимки на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев, водещия на предаването на Би Ти Ви "120 минути" Светослав Иванов и на Васил Божков. Статията е анонимна, но твърди, че телевизията се е превърнала "в пробита фуния, която ретранслира позициите на мафията".

"Този журналистически материал шокира всички служители, ръководни кадри, наши продуценти, автори и зрители", се казва в позицията на бТВ.

Преди два дни бТВ съобщи, че през 2017 г. Васил Божков е запознал главния изпълнителен директор на медията Флориан Скала с премиера Бойко Борисов. По това време бТВ е била в преговори с Божков за покупка на рекламно време за неговите лотарии. Тази информация бе изнесена във връзка със съобщение на пиарката на Борисов Севделина Арнаудова, че е посрещнала Божков и Флориан Скала в централата на ГЕРБ. Така тя на свой ред отговори на твърденията на Васил Божков, че е ходила в офиса му ежемесечно.

Цветомир Найденов е лицето на компанията за залагания "Ефбет" и дългогодишен съдружник на Божков в "Еврофутбол". Именно Найденов подаде в прокуратурата сигнала, който създаде възможност за провеждане на мащабната атака срещу бизнеса на един от най-богатите българи. Той обвинява Божков в опит за присвояване на бизнеса му и дори в заплаха за убийство. Найденов е основен спонсор на футболния клуб "ЦСКА 1948".

Преди няколко месеца директорът на новините в bTV Венелин Петков и водещият на сутрешния блок Антон Хекимян обявиха, че ще съдят зам.-председателя на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Националистът обвини двамата журналисти в корупция, защото не били реагирали на признанията на собственика на "Efbet" Цветомир Найденов по повод разкриването на "престъпните" схеми на Васил Божков.

mediapool.bg