Кламер БГ - Новини: БСП ще е опозиция на кабинета Денков - Габриел

БСП ще е опозиция на кабинета Денков - Габриел

България

|
Четв, 25 Май 2023г. 09:43ч.
БСП ще е опозиция на кабинета Денков - Габриел

БСП ще е опозиция на кабинета Денков - Габриел

БСП ще бъде опозиция на кабинета Денков - Габрил, защото това е безпринципна коалиция между "Продългаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ. Това заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова пред бТВ.

В началото на седмицата номинираният за премиер Николай Денков от ПП-ДБ обяви, че Националният съвет на ПП е обсъдил да бъде предложено правителство за 18 месеца, като в първите девет месеца министър-председател ще бъде той, а Мария Габриле ще е вицепремиер и външен министър. За следващите девет месеца премиер ще бъде Габриел, а Денков - вицепремиер.

"ПП-ДБ изобщо не са проявили желание за разговори с БСП. Те се договориха с ГЕРБ. Това е безпринципна коалиция. Това е най-голямото политическо предателство през последните години в България", заяви Нинова.

По думите й "това е коалиция, сглобена от омерта и желание за власт - от нищо друго". "Коалиция, създадена да спаси лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и няколко души от "Продължаваме промяната" от търсенето на отговорност", смята Нинова.

Според нея заявката да не се дава нито един имунитет на депутат означава, че те ще си пазят взаимно гърба. Ще сменим регулаторните орани и ще вземем службите от президента - тоест ще владеят държавата, каза Нинова.

Лидерът на социалистите заяви, решението на БСП да не подкрепят мандата на ГЕРБ не е обвързано с пресконференцията на главния прокурор Иван Гешев. БСП винаги са били "за" оставката на Гешев, каза Нинова.

По думите й това, което се предлага в момента, не е решение на съдебна реформа и ще налее още повече хаос и несигурност в съдебната система.

"Това ли е реформа - сменяме Гешев, слагаме Пешев, без задълбочена и истинска промяна, която да доведе до справедливост и истинско правосъдие", попита Нинова.

"Тази нова ротационна коалиция на едноръките джентълмени - помните, че щяха да си режат ръце, ако се съберат: ПП-ДБ предлагат главният прокурор да бъде разследван от следователи. ГЕРБ предлагат да бъде от съдия и законите на Крум Зарков са такива и ГЕРБ ги подкрепя", коментира лидерът на БСП.

Нинова заяви, че онзи ден е имало "шокиращо" изказване от трибуната на Народното събрание от ГЕРБ. Радомир Чолаков призова от трибуната "подкрепете законите", те са противоконституционни, но Конституционният съд (КС) ще ги отмени, отбеляза тя.

"Каква съдебна реформа искате да правите? Вие разбирате, че гласувате нещо противоконституционно, призовавате да нарушим всички Конституцията, надявайки се КС да отнеми след шест месеца. Тогава какво става със съдебната система - хаос върху хаоса", заяви лидерът на БСП.

mediapool.bg