Кламер БГ - Новини: БСП стои зад президента Радев, но се притеснява дали той не стои зад друга партия

БСП стои зад президента Радев, но се притеснява дали той не стои зад друга партия

България

|
Нед, 19 Септ 2021г. 14:49ч.
БСП стои зад президента Радев, но се притеснява дали той не стои зад друга партия

БСП стои зад президента Радев, но се притеснява дали той не стои зад друга партия

"Румен Радев е на гребена на вълната. БСП ще подкрепи президентската двойка Румен Радев и Илиана Йотова, решението е взето", каза Кирил Добрев от левицата по повод неотдавнашен коментар на лидера на БСП Корнелия Нинова, че е възможно партията да подкрепи друга кандидат-президентска двойка.

Решението отдавна е взето и в случая става въпрос само за политически игри вътре в партията, каза Кирил Добрев, който е сред най-яростните опоненти на Нинова, в неделя пред бТВ.

"Процедурата е приключила. Събранията приключиха отдавна. Днес ще се преповтори заради емоционалните състояния на ръководството", допълни той и определи ситуацията в партията преди президентските избори като "евтин театър за малко популярност".

"От това губим ние като партия, защото се занимаваме с евтини неща, които не са на дневен ред", продължи Добрев.

По думите му лидерски проблем в БСП в момента няма главно, защото Корнелия Нинова се е превърнала в "абсолютен лидер".

"Тя е като африкански президент, от който или народът бяга, или седи мирно и гледа със страхопочитание заредения автомат", коментира със сарказъм Добрев и повтори критиките си към председателката на партията: "На последните избори загубихме близо 600 000 гласа – по-голямата част от феновете на БСП си отидоха. Това е по-важното. Ние всички сме убедени, че Нинова ще стои пожизнено на поста или докато не си тръгне сама".

Според него левицата се кара с всичките си потенциални партньори и това е грешка.

Относно съмненията на някои висши социалисти, че президентът Радев стои зад политическия проект "Продължаваме промяната" на бившите си служебни министри Кирил Петков и Асен Василев и те ще "отцепят" хора от левицата, Добрев коментира:

"Няма никаква връзка между Петков, Василев и БСП".

"Те са продукт на това, че трите партии на промяната се скараха в парламента и оставиха вакуум и пространство на повече от 1.5 млн. гласове", смята той.

Ако Петков и Василев получат висок резултат, виновни за това ще бъдат БСП и ГЕРБ. "Със своите критики, те легитимират един все още несъществуващ проект. ГЕРБ се усетиха и спряха да го правят, но ние сме изключително амбициозни в тази посока", коментира иронично Добрев.

В същото време Александър Симов от БСП нападна Кирил Петков и Асен Василев в "купуване" на регистрации, партии и влияние – твърдения, които се тиражират от близки от ГЕРБ медии и кръгове, и които до момента не се потвърждават по никакъв начин.

Макар Симов да изтъкна, че "Продължаваме промяната" не е заплаха за левицата, а за градската десница, от думите му стана ясно, че БСП се чувства застрашена.

Относно идеята на Петков и Василев с десни инструменти да се постигат леви цели и резултати, Симов коментира, че в тази ситуация е добре да си част от партия, която има дълга история и се е сблъсквала с подобен феномен преди.

"Ние тази мотика сме я настъпвали и още носим синините от нея", каза Симов.

През 2007-2008 година със същата фраза в БСП беше продадена идеята за плоския данък, припомни той:

"Точно тогава имаше хора, които ни казваха, че ето, ние въвеждаме дясна мярка, която ще постигне леви цели. И така с десни инструменти ние изведнъж постигаме някакво ляво чудо. Всичко това се оказа абсолютен абсурд, една красива измама, която така и не сработи. Плоският данък съвсем не се оказа магическото средство, което всички мислеха, че ще реши проблемите с бедността у нас. В България, а и в света с десни мерки постигаш десни цели. Това е тъжната истина".

"Не смятам, че профилът на Кирил Петков и Асен Василев е ляв. Ако някой трябва да се чувства "заплашен", това е градският десен избирател, който е показал през последните години, че обича да гласува за новото и лъскавото", коментира Симов.

Той не изключва леви избиратели да подкрепят новия политически проект на досегашните служебни министри, но не го отчита като конкуренция в лявото пространство.

Извън камерите и телевизионните студия представителите на тази нова политическа сила действат с инструментите на статуквото, продължи Симов:

"Тук виждаме един малко подземен механизъм, на който нямаше как да не реагираме. Не че има парцелирани електорати и някакви запазени територии в политическите процеси. (…) Тук не говорим за ухажване, вече виждаме откровен опит за купуване на регистрация, за купуване на партии, за купуване на някакво влияние. Политиката не е борса, това не е поредната бизнес сделка, която да можеш да осъществиш. Още преди да проведат някакви идеи, да покажат хора, с които да спечелят доверие, виждаме как новите лица много мрачно напомнят на някои минали действия, които изведоха хората на улицата".

В анализ на данните от последните социологически проучвания Александър Симов отбеляза, че доверието в БСП се запазва. Първия резултат на ГЕРБ той отдава на непостигането на промяна.

Симов потвърди, че БСП стои зад тандема Радев - Йотова.

"Не допускам БСП да има друг кандидат за президент", каза Симов. Но направи уговорката, че ще е проблем за БСП, ако президентството стои зад друга партия.

"Ако ГЕРБ имаха такъв митичен, популярен, всеобщ любимец като кандидат за президент, отдавна щяха да са го изкарали и да го въртят по всички телевизии. Според мен е точно обратното – ГЕРБ имат проблем с кандидата си за президент и заради това не го обявяват", заяви още Александър Симов.

mediapool.bg