Кламер БГ - Новини: БСП сезира прокуратурата за монопол на свързани с Ковачки енергийни дружества

БСП сезира прокуратурата за монопол на свързани с Ковачки енергийни дружества

България

|
Четв, 22 Авг 2019г. 18:09ч.
БСП сезира прокуратурата за монопол на свързани с Ковачки енергийни дружества

БСП ще внесе сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар на дружества, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Това обяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията в четвъртък. По-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи действията на социалистите като преизборни. Попитана дали може да каже, че в енергетиката има монопол на дружества, свързани с Ковачки – Петкова заяви, че не може да твърди подобно нещо.

В България има един човек, който в продължение на две години стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество", каза Добрев. Той припомни, че преди два месеца работодателските организации сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че свързани с Ковачки дружества - производители на енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение. Комисията обаче отказа да разследва сигнала с мотива, че официално собствениците са различни лица.

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков обвини КЗК, че е отказала да си свърши работата, но в сигнала до прокуратурата социалистите ще докажат, че става дума за свързани лица.

"Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия с ел. енергия с един търговец. Пет търговеца на три сесии на българската борса за ел. енергия са изкупили цялата свободна ел. енергия от АЕЦ "Козлодуй", посочи зам.-председателят на БСП.

В отговора на председателя на КЗК до работодателите е обяснено, че при тези фирми няма свързани лица, защото тези дружества, които са овладяли цялата българска енергетика са регистрирани в Никозия, Ларнака, Сейшелите и други екзотични места, обясни Зарков.

"Христо Ковачки от Сейшелите "

"След Васко да Гама от с.Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите, собственик на ел.централи. Същият този бизнесмен от Сейшелите проявява интерес да е стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", каза Добров.

От БСП напомниха, че дружества регистрирани в офшорни зони нямат право на дейности и участие в процедура за предоставяне на лиценз по Закона за енергетиката.

"Всичко щеше да бъде "в рамките на нормалното”, ако този човек нямаше политически проект – "Лидер" (бел.ред – партията се преименува на Български демократичен център), който навремето имаше и парламентарно представена група. На последните парламентарни избори 7 човека бяха в листата на ГЕРБ. Двама от тях станаха народни представители. Само преференциите, които е дал "Лидер" със своите си служители, които са били в листата на ГЕРБ, са над 50 000 гласа. Империята "Ковачки" притежава много други дружества, свързани със суровини, с които се снабдяват тези топлоелектрически централи. Там работят бели роби на ниски заплати", каза Добрев.

За институциите Ковачки няма общо с енергетиката, а Жирардели – с Банско

От БСП се заканиха до края на месеца да изнесат и информация за това какво се гори в топлоелектрическите централи в Старозагорско.

"Има ли в българската енергетика офшорни фирми? Какво правят те там и имат ли лицензи? Но защо да питаме българските институции, след като според тях Христо Ковачки няма нищо общо с енергетиката, а Марк Жирардели е собственик на Банско", подчерта Зарков.

"Изводът е, че ни тровят, обират ни, не си плащат данъците и осигуровките на държавата и накрая карат белите роби да гласуват за тях", каза Добрев.

Скъпа енергия и "производители на банички"

Според социалистите през последите три месеца българското производство плаща най-висока цена на електрическата енергия в цяла Европа "и то при положение, че имаме възможности да произвеждаме два пъти повече отколкото потребяваме".

"Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който ползва българска ел. енергия, плаща по-ниска цена на тока отколкото производителят на банички отсреща до Съдебната палата", каза Добрев.

Той обясни, че през летния сезон се е получил изключително голям недостиг на ел. енергия и тогава се е включил "въпросният монополист", като цената на тока от 80-90 лева скача до 180 лева, а в пикови моменти над 200-220 лева на мегават час.

"За сравнение - американските централи продават своята електроенергия на 168 лева за мегават час", добави Добрев.

По думите на Петкова няма проблем с цените на тока. "Разбирам се става дума за кампания, но когато говорим за енергетика трябва да бъдем пунктуални“, каза министърът и посочи, че средната цена на енергийната борса в България за периода юни-август е 48,59 евро, а в Румъния например – 50 евро и не е най-високата в ЕС, както твърди опозицията.

Тя призова БСП, ако

имат сигнали за нарушения на борсата – да сезират съответните органи.

mediapool.bg