Кламер БГ - Новини: БСП сезира КС за кворума с карантинирани депутати

БСП сезира КС за кворума с карантинирани депутати

България

|
Пет, 20 Ноем 2020г. 14:43ч.
БСП сезира КС за кворума с карантинирани депутати

БСП ще сезира Конституционния съд (КС) за решението на управляващите болни и карантинирани депутати да се включват в заседанията онлайн, за да осигуряват кворум.

Социалистите се позовават на това, че в конституцията е записано, че заседанията започват, когато "присъстват повече от половината народни представители".

В началото на месеца ГЕРБ и "Обединени патриоти" промениха правилника на парламента, който е със статут на закона, за да дадат възможност депутати, поставени под карантина, да участват дистанционно в регистрацията и заседанията. Управляващите направиха промяната, след като от БСП и ДПС отново спряха да се регистрират в началото на заседанията, а мнозинството изпитваше трудности да осигури кворум, дори с подкрепата на "Воля".

"Това решение на управляващите свежда ролята на народните представители до пълна формалност. Депутатите, участващи в заседанията от видеостена, не вземат участие в дебатите и разискванията, а само осигуряват нужния кворум", каза в петък пред журналисти социалистът Явор Божанков.

Действително откакто има "онлайн депутати", те не участват в обсъжданията, а само в гласуванията.

Божанков подчерта, че възможността за дистанционно участие е дадена само на болните от коронавирус, но не и на заболелите от друго.

Той подчерта, че ако КС приеме аргументите и уважи жалбата на депутатите от БСП, това ще постави под съмнение всички взети решения и приети законопроекти, гласувани след като бе дадена възможност за дистанционно участие в заседанията.

mediapool.bg