Кламер БГ - Новини: БСП се разграничи от думите на Станишев, че Борисов действа като държавник

БСП се разграничи от думите на Станишев, че Борисов действа като държавник

България

|
Пет, 05 Юли 2019г. 13:04ч.
БСП се разграничи от думите на Станишев, че Борисов действа като държавник

Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, че премиерът Бойко Борисов действа като държавник, а не като политик.

Тази оценка е крайно неадекватна, заявяват социалистите.

"България е най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС. Заради корупция не ни приемат в Шенген. Потъпкана е парламентарната република, разделението на властите и правовата държава. На дъното сме по свобода на словото. Заявяваме, че позицията на БСП относно политиката на Борисов и ръководеното от него правителство остава непроменена - те са вредни за България и промяната е необходима", пише в съобщението.

Преди ден Станишев благодари на Борисов за това, че подкрепи номинацията му за председател на Европейския парламент и обяви, че евродепутатите от ГЕРБ ще гласуват за него, тъй като "българин на такава висока позиция е само чест и гордост, независимо че неговите хора в България не го харесват".

Подкрепата обаче не можа да се материализира, тъй като Станишев така и не се кандидатира за поста, тъй като нямаше достатъчно подкрепа в собствената си група на социалистите, които издигнаха за поста италианеца Давид Сасоли, който оглави ЕП.

Станишев подчерта, че българският премиер вече не действа като политик, а като държавник. "В някакъв смисъл и двамата сме възмъжали и помъдрели с годините. Когато опира до интереса на България, мога да работя и с г-н Борисов", каза той.

Според него големият дефицит в момента в БСП е липсата на диалог. "Критиката не е деструкция, критиката невинаги е знак за война".

Борисов за нас е провален политик и води България към дъното, обяви в петък Стоян Мирчев, депутат и член на ИБ на БСП.

"Бяхме длъжни да излезем с тази позиция, тъй като мнението на БСП по този въпрос се различава от позицията на г-н Станишев", уточни той.

Мирчев аргументира необходимостта от позиция като заяви, че в последните три години БСП се опитва да покаже истинското лице на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ. Като негови недостатъци Мирчев визира 111-то място на страната ни по свобода на медиите, демографската криза, социалните неравенства и бедност.

Мирчев коментира, че не са се чували по телефона със Сергей Станишев, а и това било негово лично мнение (на Станишев - бел.ред.), изразено в качеството му на гражданин.

Лошото в случая било, че в общественото пространство мнението на Станишев се обвързвало с БСП. Затова именно била необходима и позиция на Изпълнителното бюро по темата.

Мирчев каза още, че с вчерашното решение за намаляване на партийната субсидия на един лев за действително получен глас, реално е унищожено държавното финансиране на политическите партии. "По този начин политическите партии бяха прехвърлени в ръцете на така наречените олигарси в България, станаха зависими от тях. Реално това е поредна крачка към създаване на диктатура в България и на унищожаване на опозицията. БСП не можем да се съгласим с позицията на г-н Станишев, че Борисов е държавник", каза той.

Междувременно Антон Кутев е освободен като заместник-председател на ПГ на "БСП за България", а Кристиан Вигенин е освободен като секретар. Пенчо Милков, Димитър Данчев и Александър Симов са избрани за секретари на парламентарната група.

Стоян Мирчев разясни, че тези рокади са резултат от новата стратегия за предстоящите местни избори.

Преди дни Националният съвет на БСП избра Кирил Добрев да ръководи предизборния щаб за местния вот. Освен това по предложение на лидера Корнелия Нинова Изпълнителното бюро се увеличи със 7 нови попълнения, а от него изхвърча Валери Жаблянов.

mediapool.bg