Кламер БГ - Новини: БСП с онлайн кампания вместо с митинг за 1 май

БСП с онлайн кампания вместо с митинг за 1 май

България

|
Ср, 29 Апр 2020г. 19:30ч.
БСП с онлайн кампания вместо с митинг за 1 май

Тази година заради коронавируса няма да се проведе традиционното шествие на БСП в София по повод Деня на труда. Вместо това социалистите ще отбележат 1 май онлайн.

От години партията провежда митинг- шествие на тази дата и е посветено на Международния ден на труда, работническа солидарност и празника на в. "Дума", левия печат и свободните медии. Миналата година именно на това събитие БСП откри и кампанията си за евроизборите.

Сега социалистите ще проведат онлайн кампания под мотото "Работа и доходи". В нея ще се включат Националният съвет на БСП, народните представители, всички структури от цялата страна и всеки, който счита, че 1 май е ден за празник, но и ден за протест, съобщават от пресцентъра на партията.

Идеята на социалистите е да се публикуват снимки от митинги от предишни години и да се изразява "позиция в защита на сигурни доходи, солидарност и социална справедливост или протест срещу нарушаването на човешките и трудовитe права".

"В условията на пандемия, от БСП се обръщаме към всички да бъдем отново заедно, да бъдем силни и да защитим правата на трудещите се хора”, каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Не можем да подложим хората на риск за здравето им", каза преди дни тя по повод това, че няма да има митинг.

Шествието няма как да се проведе защото е в разрез с една от мерките за ограничаване на заразата, а именно – забраната на открито и закрито да се събират повече от двама възрастни.

Тази седмица Изпълнителното бюро на БСП обсъди два варианта за провеждане на отложения заради коронавируса пряк избор на председател на партията. Първоначално вотът беше насрочен за 26 април, а сега обсъжданите дати за първи тур са 21 юни или 20 септември.

Още преди обявяването на извънредното положение в страната социалистите спряха кампанията за първия пряк вътрешнопартиен избор на председател на партията. Причината бе именно това, че конференциите из цялата страна много хора се събират в затворени помещения. Самият избор също предполага струпване на хора, защото идеята е те да се проведат като национални избори – с избирателни секции, комисии и гласуване с бюлетини.

mediapool.bg