Кламер БГ - Новини: БСП размисли за класацията на "Репортери без граници" и се загрижи за медийната свобода

БСП размисли за класацията на "Репортери без граници" и се загрижи за медийната свобода

България

|
Ср, 27 Юни 2018г. 15:27ч.
БСП размисли за класацията на "Репортери без граници" и се загрижи за медийната свобода

Месец, след като БСП прие изводите на ДПС и ГЕРБ, че класацията на "Репортери без граници", отреждаща на страната ни печалното 111-то място по свобода на словото в Европа, е манипулативна, в сряда социалистите се позоваха точно на нея, за да обяснят безпокойството си от медийната ситуация.

"Поводът за нашата трибунка е нашето тежко безпокойство за медийната ситуация в България и за продължаващите да се натрупват доказателства за това, че в България цензура на практика съществува". Това обяви в сряда депутатът от левицата и партиен журналист Александър Симов.

Ето защо БСП се е заела да брани свободата на словото от "политиката, водена от Бойко Борисов". Причината, по която социалистите се сетиха за медийната свобода, е сваленото от ръководството на Нова телевизия предаване "Часът на Милен Цветков" в понеделник вечерта.

По думите на Симов епизодът е бил спрян "само, защото той си е позволил да се занимава с душевния свят и вътрешните терзания на Бойко Борисов покрай новината – фалшива или не, че премиерът си е купил остров".

Според социалистите медийната среда в България е пряко следствие на водената от Бойко Борисов политика.

"Да, убити журналисти в България няма, слава Богу, но има убити теми. И това се случва пред очите ни. Свободата на словото била отговорност на самите журналисти, казва Борисов - цензурата у нас има политически основания. Пет пари не даваш за свободата на словото и просто гледаш тази тема да ти се разкара от главата. Както много други...", заяви Симов.

Веднага след това той припомни припомни и класациите на "Репортери без граници", в които страната ни постоянно пада на по-долно място - до 111-о в момента – последно в Европа.

Любопитно обстоятелство е, че преди малко повече от месец по време на дебат в парламента Симов заяви, че е "съгласен с Тома Биков по отношение на класацията, но тя прави заглавия“.

Мнението, което тогава Биков изказа пък бе, че ранглистата на НПО-то е "манипулативна".

mediapool.bg