Кламер БГ - Новини: БСП очаква "Магистралагейт" след "Апартаментгейт"

БСП очаква "Магистралагейт" след "Апартаментгейт"

България

|
Вт, 07 Май 2019г. 18:42ч.
БСП очаква "Магистралагейт" след "Апартаментгейт"

Според БСП след скандала с "Апартаментгейт" идва ред на "Магистралагейт". Социалистите дадоха пресконференция, посветена на решението на Европейската сметна палата да започне проверка как се сторят пътища в България, Полша, Чехия и Испания, финнасирани с европейски пари. По думите на Георги Свиленски от БСП тази проверка е "европейски шамар за ГЕРБ".

"Политиката на ГЕРБ по усвояване на европейските средства отдалечава България от ЕС. Кражбите, които извършват по време на използването на европейските фондове, водят до това отдалечаване на България от ЕС и съответно до отдалечаване на България от ползването на тези средства", каза той пред медии на "Позитано" 20.

Очаквано Свиленски припомни, че миналата година БСП поиска независима техническа експертиза за качеството на магистралите и първокласните пътища в страната. "От 2018 г. до днес сме внесли три писма до АПИ с искане за проверка на българските пътища. Бяхме посочили 46 точки, места, които според специалисти са опасни и създават опасност за българските граждани, пътуващи по тези пътища. В отговор на това за пореден път получихме писмо, с което се обяснява, че трябва да изчакаме още няколко седмици, вероятно до края на кампанията евентуално. Само че Европейската сметна палата няма да ги чака. Тя взе това решение и проверка ще има. Колкото и да се опитват да скрият кражбите от българските пътища, те ще станат явни", каза депутатът от БСП.

Още на първото искане на БСП за проверка на качеството на пътното строителство от АПИ отговориха, че социалистите трябва да посочат експерти, които да се включат в одита, но засега това така и не е станало.

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков отговори на критиките на БСП, че проверката на Европейската сметна палата е регулярна. "Бих нарекъл наглост БСП да говори за европейски проекти и европейско финансиране, камо ли по темата за пътища и магистрали", каза той.

"Борисов ползва държавни пари за кампанията. Да се оттегли до евроизборте"

Според БСП премиерът Борисов "не спира да ползва държавен ресурс за водене на предизборна кампания" и затова трябва да се оттегли от поста министър-председател до евроизборите.

Социалистите внасят сигнал до ЦИК и до СЕМ за вземане на отношение по този въпрос. Повод за искането им е посещението на Борисов в Ямбол, при което той обеща правителството да отпусне 27 млн. лева за строящата се от години нова сграда на многопрофилната болница "Свети Панталеймон" в града.

По думите на Кристиан Вигенин всяко правителство на Борисов досега е обещавало тази болница да бъде завършена, но това така и не е станало досега. "На фона на всичко това бившият комунист Борисов, обграден с бивши комунисти, заявява в Ямбол, че по-нахално от комунист няма. Това вече е диагноза", каза още Вигенин.

Премиерът обаче формално не е участник в евроизборите, защото не е част от листата на ГЕРБ, което на практика предрешава решенията на ЦИК и СЕМ.

mediapool.bg