Кламер БГ - Новини: БСП отлага решението си за коалиционното споразумение, преговорите продължават

БСП отлага решението си за коалиционното споразумение, преговорите продължават

България

|
Пон, 06 Дек 2021г. 18:55ч.
БСП отлага решението си за коалиционното споразумение, преговорите продължават

БСП отлага решението си за коалиционното споразумение, преговорите продължават

Ръководството на БСП отложи насроченото за вторник заседание на Националния съвет (НС) на партията, на което трябваше да бъде одобрено решението социалистите да подпишат коалиционното споразумение за бъдещото управление.

От пресцентъра на БСП посочват, че причината e в продължаващите преговори по споразумението.

"След подготвяне на окончателния проект на коалиционно споразумение за съставяне на правителство на Република България, Изпълнителното бюро на НС на БСП незабавно ще свика ново присъствено заседание", посочват още от партията.

Първата политическа сила "Продължаваме промяната" (ПП), която води преговорите, е изпратила проектоспоразумението на бъдещите си коалиционни партньори в неделя късно вечерта, съобщи в понеделник Кирил Петков, лидер на ПП и вероятен бъдещ премиер.

Затова не е изненадващо, че БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" се нуждаят от време да прегледат внимателно документа и да върнат евентуалните си бележки по него. Социалистите бяха насрочили заседанието на Националния си съвет още миналата седмица, когато се очакваше ПП да прати най-късно в събота текстовете.

"Преговорите вървят в момента, все още интензивно. Коалиционното споразумение беше изпратено през нощта на нашите коалиционни партньори. Така че очакваме в следващите дни те да се запознаят с него, да минат през вътрешните си процеси на одобрение и вече в рамките на тази седмица се надяваме да имаме възможността да получим мандат за съставяне на правителство", каза в понеделник вечерта пред БНТ председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

В понеделник сутринта лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова заяви оптимистично, че до вечерта партията й ще е готова с позицията си.

БСП има бележки по варианта на коалиционно споразумение, които вече е обсъдила с лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, каза тя и уточни, че до края на днешния ден трябва да се изчистят окончателните текстове. Утре левицата решава за споразумението и персоналния състав на бъдещ кабинет, коментира Нинова след консултациите при президента.

По информация на Mediapool част от формациите все още не са изпратили корекциите си по проектоспоразумението, а когато всички го направят - ще има разговори между лидерите за изчистване на детайлите.

Още миналата седмица от "Демократична България" посочиха пред Mediapool, че на отделните партии в обединението ще им трябват поне 2-3 дни, след като получат първия проект на споразумението, за да вземат решение за подписване. В момента обаче в ДБ все още обсъждат бележките по проекта и се очаква най-рано във вторник да ги изпратят на "Продължаваме промяната".

Очаква се ПП да подпише отделно коалиционно споразумение с всяка една от другите формации - БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". "Синхронът се координира от мандатоносителя. Ние предлагаме да имаме съвет на експертите по теми и когато един проблем не може да се реши на експертно ниво, той да се качи на лидерско", обясни Петков преди ден пред БНР.

В понеделник пред бТВ Даниел Лорер от ПП призна още, че се обсъжда да има по един човек от първата политическа сила във всяко министерство, за да наблюдава какво се случва там.

Всеки министър сам ще избере заместниците си. Вече е ясно и кое министерство при коя партия отива, както и кой ще го оглавява, макар и все още да няма окончателно решение.

mediapool.bg