Кламер БГ - Новини: БСП кани партии и НПО-та за паралелно преброяване на изборите

БСП кани партии и НПО-та за паралелно преброяване на изборите

България

|
Вт, 19 Ян 2021г. 15:40ч.
БСП кани партии и НПО-та за паралелно преброяване на изборите

И БСП реши да търси обединение за гарантиране на честността на предстоящите парламентарни избори. Социалистите обявиха, че започват разговори по темата с "всички, които искат смяна на модела на управление". Срещи ще има с партии и неправителствени организации.

Още миналата година извънпарламентарните партии започнаха такива разговори. Още преди да се коалират, Мая Манолова и "Отровното трио" се обединиха около идеята за честни избори и създаване на мрежа от наблюдатели. Към инициативата се присъедини и формацията на Слави Трифонов "Има такъв народ". "Демократична България" пък разработи приложение и активно набира застъпници, като амбицията е да се намерят 12 000 души, колкото са и избирателните секции.

Сега БСП лансира почти същите идеи.

"Предлагаме общи действия за покриване на всички секции с членове, наблюдатели, застъпници, да има максимална прозрачност на вота и кампания за разясняване, че всеки глас ще бъде зачетен. Както знаете, ние като парламентарна група имаме членове на секционните комисии. Редица извънпарламентарни партии, които настояват за честен вот, обаче нямат такива. Ние сме готови да помогнем на всички, които искат заедно да направим изборния процес по-честен", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20.

БСП предлага още опозиционните формации да обединят усилията си и за паралелно преброяване. "Ако всеки поотделно заявява такива желания, би било по-трудно. Важно е сега да се обединим всички", добави тя.

И това предложение на БСП вече беше лансирана по-рано от друг – преди дни Мая Манолова настоя за гражданска паралелна ЦИК, която да следи организацията на изборите, да направи паралелно броенето на бюлетините.

От думите на Нинова във вторник се разбра, че БСП е уговорила две срещи с патии и НПО-та, които ще се проведат тази седмица.

"След като приключим разговорите с тези партии и НПО, Изпълнителното бюро решихме да поканим и Мая Манолова, и Слави Трафинов и всички други, които са заявили желание и готовност за гаранции за честни избори. Поканата е да обединим усилия да гарантираме на българския народ и българските граждани, че всеки глас ще бъде зачетен", добави Нинова.

Тя уточни, че срещите "ще са на неутрална територия", извън "Позитано" 20.

Депутатите от БСП пък щели да обсъдят дали да направят предложения за промени в Изборния кодекс, които да включват гласуване по пощата в чужбина и видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Тези идеи бяха лансирани по време на срещите, които организира президентът Румен Радев преди да обяви, че изборите ще са на 4 април.

Социалистите ще предложат обща декларация със следното съдържание:

"В годините многократно сме ставали свидетели на подмяна на вота на българските граждани, платен и корпоративен вот, подправяне на протоколи, натиск и всяване на страх от страна на ГЕРБ върху избирателите. Наша отговорност е да гарантираме провеждането на прозрачни и честни избори, които отразяват реалната воля на българския народ.

Ние призоваваме отговорните политически партии и неправителствени организации да обединим сили и да проведем свободни избори, водени от Основните начала на българската Конституция и изборното законодателство, като имаме предвид, че:

-Република България е правова държава;

-Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество;

-Всички български граждани се раждат свободни и равни по достойнство и права;

-Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване;

-Всеки има право да търси, получава и разпространява информация;

-Всеки участник в изборите е длъжен да пази честта, достойнството и доброто име на останалите участници.

Ето защо ние се обединяваме

-да работим за осигуряване и гарантиране възможността на всеки български гражданин да упражни конституционните си права;

-да сигнализираме на законоопределените органи за установени нередности и нарушения на изборното законодателство;

-да сме безкомпромисни към всички форми на оказване на натиск върху свободната воля на гражданите;

-да съблюдаваме за спазването на правилата по време на предизборната кампанията и провеждането на изборния процес в съответствие с българското законодателство до неговото приключване с обявяване на резултатите от Централната избирателна комисия;

-да обменяме информация, получена от нашите представители (пълномощници), застъпници на листите, включително информацията получена от наблюдатели на неправителствените организации, застъпници и представители на други политически партии, коалиции и инициативни комитети, участващи в изборите.

-да осигурим в секционните избирателни комисии сътрудничество на представителите на "БСП за България" със застъпниците и наблюдателите на извънпарламентарните партии и организации подкрепящи тази Декларация.

-Да изградим тясна форма на сътрудничество в процеса на паралелното преброяване на резултатите от изборите."

mediapool.bg