Кламер БГ - Новини: БСП иска Борисов в парламента: Колко милиарда ще бъдат похарчени за още F-16

БСП иска Борисов в парламента: Колко милиарда ще бъдат похарчени за още F-16

България

|
Ср, 30 Септ 2020г. 12:30ч.
БСП иска Борисов в парламента: Колко милиарда ще бъдат похарчени за още F-16

БСП поиска премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да бъдат изслушани в пленарна зала, след като преди ден от кабинета съобщиха, че са изпратени писма-заявки до САЩ, които да проучат възможностите за придобиване на още 8 самолета F-16 Block 70, нови три-координатни радари и друго високотехнологично оборудване.

"Този въпрос трябва да бъде дискутиран в българския парламент, обратното е унижение на основите на държавността", каза лидерката на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя каза, че "вчера от медиите са разбрали за водени разговори за закупуване на нови осем F-16".

"Тази информация поражда много въпроси, на които държим премиерът и министърът на отбраната да дойдат в НС и да отговорят за какви параметри на сделката става дума, кога ще започне, на каква стойност, за каква срок, има ли в бюджета за догодина пари за тази сделка", коментира Корнелия Нинова.

В тази връзка от левицата се интересуват дали петте милиарда лева нов заем са за тази сделка. Така дългът на страната вече надхвърля 30 млрд лв, посочи Нинова.

Нинова и колегите й настояват да разберат колко милиарда лева ще бъдат похарчени за тази сделка.

"В същото време се задава безпрецедентна социална и икономическа криза, цените растат, доходите - не. Една от мерките за преодоляване на кризата е преизчисляване на пенсиите, за което ще са необходими около един милиард лева", каза тя.

България вече закупи 8 изтребители от САЩ и "Локхийд Мартин" за около 2.1 млрд. лева, които бяха изплатени авансово. По проект България планира да вземе още 8 машини, за да се откаже изцяло от старите съветски изтребители МиГ 29 и да премине на новата платформа.

Корнелия Нинова няма как да не е запозната с плановете на правителството за покупката на още 8 машини, тъй като те бяха одобрени и от парламента. Изявлението на Борисов след среща с представители на американската компания "Локхийд Мартин" преди ден обаче действително е изненадващо.

Досега се предполагаше, че следващите 8 машини ще бъдат поръчани далеч във времето. Не беше известна и заявката на Борисов, че правителството мисли да закупи от САЩ и 3D радари.

Втората сделка за F-16 се очаква да е по-евтина, а и ще може да бъде заплатена на траншове.

Закупуването на радари е друг от приоритетните проекти, който се .очаква да излезе няколкостотинмилиона лева.

Няма публична информация за какво "друго високотехнологично оборудване" сме се обърнали към Съединените щати.

mediapool.bg