Кламер БГ - Новини: БСП изключи единствения си районен кмет в София

БСП изключи единствения си районен кмет в София

България

|
Вт, 06 Дек 2022г. 10:05ч.
БСП изключи единствения си районен кмет в София

БСП изключи единствения си районен кмет в София

БСП реши да изключи единственият си районен кмет в София - Делян Георгиев, който ръководи администрацията в "Изгрев".

Решението е било взето в понеделник от структурата на БСП в "Изгрев", където той беше редови член.

"Партията "сваля политическо доверие" от мен и ме изключва от състава си, поради неизпълнение на решенията ѝ, водене на "независима политика на всички нива", недопускане на партийни, номенклатурни кадри на ръководни позиции в общинската администрация и несъобразяване с общите насоки и политики", написа във Фейсбук Делян Георгиев.

По думите му по време на обсъжданията преди изключването му от партийната структура посочили, че "много хора с "дясна политическа ориентация" заемат ръководни позиции в общината и реално "БСП не управлява".

"От нищо не се срамувам и за нищо не съжалявам. Винаги съм отстоявал мнението си, когато съм убеден в неговата правота. И да, в район "Изгрев" управляват хората на "Изток", "Изгрев" и "Дианабад", не партийни централи и номенклатурни безполезници. Политиката, която водя от самото начало на мандата е свободна, независима, професионална и насочена единствено към добруването на жителите на нашия район", написа още Георгиев.

От БСП-"Изгрев" мотивират решението си с това, че Георгиев е нарушил десет разпоредби на устава на партията.

"Причините за налагането на тази мярка за партийно въздействие са: чудовищната политическа репресия върху членовете на БСП в районната администрация – уволнението им по политически причини само, че са членове на партията, невиждано извращение нито по времето на СДС, нито по времето на ГЕРБ; упражняването на еднолична власт и недопускане на БСП в управлението на района, въпреки спечелените от партията кметски избори през 2019 г.; пълната липса на уставна отчетност пред Районната конференция на БСП вече три години; незаплащане на членския внос в размерите и по начина, определени от НС на БСП; неправомерно начисляване и изискване за заплащане на местни данъци и такси в размер над 13 000 лв. за ползване клубовете в района от БСП; отнемане на ползването на един партиен клуб от районната организация".

Районният кмет смята, че позицията му срещу промените в Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини също е изиграла голяма роля за решението той да бъде изключен от партията. Депутатите от БСП бяха тези, които внесе в парламента проекта за връщането на хартията в големите секции, въпреки че миналата година социалистите пламенно подкрепяха въвеждането на изцяло машинен вот. В БСП обаче останаха хора, които продължиха да подкрепят първоначалната позиция на партията, въпреки новата партийна повеля. Освен Георгиев, такъв е настоящият правосъден министър Крум Зарков, както и младежката организация на БСП в София.

През 2019 г. Георгиев беше единственият избран за районен кмет в София, който беше издигнат от БСП. Спечелилият поста в район "Младост" Стефан Стефанов бе издигнат от инициативен комитет, но бе подкрепян от социалистите.

mediapool.bg