Кламер БГ - Новини: БСП и социалният министър се обвиняват взаимно за затруднен достъп до лични асистенти

БСП и социалният министър се обвиняват взаимно за затруднен достъп до лични асистенти

България

|
Четв, 16 Ян 2020г. 14:48ч.
БСП и социалният министър се обвиняват взаимно за затруднен достъп до лични асистенти

Около 13 хиляди души с увреждания остават извън обхвата на Закона за личната помощ и поради това не могат да ползват услугата "личен асистент". За проблема преди дни сигнализира омбудсманът Диана Ковачева, а социалният министър Деница Сачева увери, че се работи по варианти за решаване на проблема. В четвъртък казусът стана повод за политически нападки, след като първо БСП обвини правителството, че иска да пести от уязвимите, а Сачева на свой ред припомни, че този закон е дело на бившия омбудсман Мая Манолова и е вкаран в парламента от БСП.

Колко души са засегнати и защо?

Социалното министерство е поискало информация от общините колко хора до момента са получавали "личен асистент" като услуга и колко от тях ще останат извън обхвата на Закона за личната помощ. Към този момент се знае, че това са около 13 хиляди души, като около 5 000 са възрастни хора над 65 години.

До края на тази година Законът за личната помощ въвежда ограничения да може да се ползва личен асистент само от хора и деца, които имат 90 и над 90% степен на увреждане. По този начин се създава дисбаланс и в системата влизат много хора, които до момента не са получавали тази услуга. Броят на получателите расте, като от септември досега от 5 000 те са достигнали 20 хиляди души, но същевременно извън обхвата са останали хора, които до момента са имали право на лична помощ.

За да се реши проблема в момента се разработва национална програма за грижи в домашна среда, която да покрие нуждите на колкото се може повече от тези хора. Освен това се обмислят промени в Закона за личната помощ, защото има текстове, които биха могли да създават и бъдещи проблеми. Ще се търсят и начини през бюджетите на общините и през оперативната програма за развитие на човешките ресурси да се осигурят социални услуги на хората, обясни Сачева.

БСП: Правителството пести от уязвимите

Според БСП целта на правителството спестяване на пари за 2-3 месеца на гърба на уязвимите.

Депутатът от левицата Георги Гьоков заяви, че социалното министерство дължи отговори и попита кой ще се извини за причинените неудобства на засегнатите.

Той посочи, че това създава напрежение и в общините, които не са наясно какво се случва и ще има ли финансиране за услугата. Самите лични асистенти пък остават без договори и сега трябва да се регистрират в бюрата по труда.

Сачева: БСП и Мая Манолова носят отговорност

Социалният министър Деница Сачева от своя страна заяви, че БСП и Мая Манолова носят отговорност за оставането на хиляди хора без социални асистенти.

"Почти 13 хиляди души имат затруднение за ползване на услугата "личен асистент". Това се случва в следствие на Закона за личната помощ, закон приет под натиск и с инициатор Мая Манолова. В него има приети набързо текстове, за които имаше редица отрицателни становища - включително от финансовото и от социалното министерство", припомни Сачева. Тя допълни, че законопроектът беше внесен от лидера на БСП Корнелия Нинова и от група депутати на 4 юли 2018 година, по-късно друг проект беше внесен от партия "Воля" и тези законопроекти бяха обединени.

"Виждаме какво става когато се приема закон под натиск и без да се съобразява с експертните становища", заяви социалният министър.

mediapool.bg