Кламер БГ - Новини: БСП и ДПС провалиха заседанието на НС заради машинното гласуване

БСП и ДПС провалиха заседанието на НС заради машинното гласуване

България

|
Пет, 12 Юли 2019г. 17:36ч.
БСП и ДПС провалиха заседанието на НС заради машинното гласуване

БСП и ДПС провалиха заседанието на парламента в петък, на което премахването на машинното гласуване за местни и парламентарни избори трябваше да мине на първо четене.

Двете партии, които са против отмяната на машинния вот, не се регистрираха в началото на заседанието. Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" на три пъти се опитаха да съберат кворум с помощта на "Воля", но успяха да докарат до 120 присъстващи депутати при нужни 121. Председателят на парламента Цвета Караянчева свика извънредно заседание във вторник.

"Нека да се подготвят, предполагам, че им трябва време да се подготвят или може би малко да починат, защото някои дълго отсъстваха от залата. Виждам, че и други са се прикрепили към тях. Има още три седмици за работа. Моля всички да се мобилизират и да бъдат на работа", каза Караянчева като припомни, че преди евроизборите социалистите месеци наред не стъпваха в парламента и намекна, че сега ДПС се подвеждат по тях.

По информация на Mediapool идеята за бойкота е била на движението, но БСП отричат. Те щели да участват в осигуряването кворум по други законопроекти, но не и за този.

ДПС ще решава преди извънредното заседание дали да осигури кворум

По-късно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че решението за бойкот на заседанието на парламента по-рано през деня е опит да се пресекат тези от последните години, които били неверни и несъстоятелни. Той не посочи какви точно тези визира.

От Движението щели да решат преди извънредното заседание във вторник дали да се регистрират за кворум. Според Карадайъ партията му не се координирала с БСП по този въпрос.

Карадайъ повтори тезите на Йордан Цонев и Хамид Хамид от последните дни, че не само трябва да има машинно гласуване, но трябва да се въведе и машинно броене. Повтори и какви предложения ще предложат от ДПС между двете четения -

държавата да купи машините за гласуване, които досега винаги са били купувани, освен това държавното "Информационно обслужване" да изработи софтуера за устройствата и да има държавен орган, който да отговаря за одита на машините.

Целта на ДПС била да се пресекат опитите за манипулации на вота, да се гарантира честност, както и да се повиши общественото доверие в изборния процес.

Освен машинното гласуване, в декларацията на Движението се дава оценка и на сегашното управление, което наречено "популистко-националистическо" и е пълен провал, а отговорността за това е на ГЕРБ. Според движението с управлението на страната трябва да се заемат евроатлантически и отговорни партии, като такива формации трябва да участват и в местното самоуправление.

Мустафа Карадайъ каза, че на изборите през есента ДПС трябва да разшири влиянието си в местната власт. Той отново каза, че мирът, стабилността и демокрацията в страната трябва да бъдат защитени.

ГЕРБ обвини опозицията в "подли номера"

Шефът на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова се зарече другата седмица управляващите да се справят с осигуряването на кворума, независимо дали БСП и ДПС ще продължат с бойкота. Тя призова опозицията "да се борим са аргументи в дебата, вместо с подли номера“.

"Нямат въображение, да измислят нещо ново", каза още Дариткова.

Попитана дали ГЕРБ са готови на компромис с машинното гласуване, тя отговори, че в пленарната зала ще се чуят аргументите "за" и "против".

Симеонов сигурен: Машинното гласуване ще отпадне

Лидерът на участващата във властта НФСБ Валери Симеонов беше далеч по-категоричен, че машинният вот за местни и парламентарни избори ще отпадне.

"Естествено, че ще мине. Искам да припомня, че от самото начало НФСБ сме заявили категорична позиция против машинно гласуване, тъй като най-елементарната форма за манипулиране на избори. Колкото по-рано го разбере обществото, толкова по-добре. Радвам се, че голяма част от политиците го разбраха, защото в началото и ГЕРБ бяха "за" машинно гласуване. Така че за мен няма никакво съмнение, че машинното гласуване няма да остане“, каза той.

Симеонов "препоръча" на БСП и ДПС, които определи като "т. нар. опозиция", не да влиза в "същата спирала на падението". След това обясни – двете партии били "така наречена опозиция“, защото "всеки си прави своите задкулисни договорки и театрално играе контра на разумните предложения".

Той предупреди, че този път на бойкотиралите заседанието "няма да им се размине", но не уточни какво има предвид. По-рано тази година БСП и ДПС също бойкотираха заседанията, а управляващите се заканиха да променят правилника на парламента, за да има по-строги наказания за нерегистриралите се, но така и не се стига до гласуване на нови санкции.

Управляващите пак променят закона малко преди избори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък определи решението на ГЕРБ да махнат машините като "последователно поведение по пътя на антидемократичния процес в България“. Действията на БСП и ДПС пък били в защита на "демократичните правила и правовата държава“.

Тя припомни, че само преди няколко месеца Изборният кодекс и правилата за машинното гласуване са били променени и то отново малко преди избори: "Отново си позволяват само три месеца преди избори да променят правилата в движение без да се съобразяват с обществената реакция и общественото мнение. За това предприехме тази стъпка да не се променя Изборния кодекс чрез промяна на машинното гласуване".

"ГЕРБ за пореден път си позволяват да нарушават конституционни принципи – на демокрация, правова държава и право да свободен избор", допълни тя.

Нинова припомни предлаганите от БСП алтернативи: да се направи публичен регистър, с който да се изчистят мъртвите души, машинно гласуване, видео наблюдение.

Как се стигна до идеята за отмяна на машинното гласуване

Сегашният Изборен кодекс предвижда на предстоящите местни избори да се използват 6000 устройства за машинно гласуване, а след това - в страната да се гласува само с машини.

В началото на седмицата ГЕРБ и "Обединени патриоти", подкрепени от "Воля", решиха да ревизират закона, мотивирайки се с "тревожния" доклад на ЦИК за машинното гласуване на отминалите евроизбори. Докладът посочваше, че гласуването с машини е скъпо, води до много грешки в протоколите, не е особено предпочитано от избирателите и и има риск да доведе до изкривяване на резултата при по-сложни избори като местните.

Първоначално от ГЕРБ обявиха, че ДПС ще подкрепи премахването на машините, но след ден от движението публично поискаха устройствата да останат, дори настояха да се въведе и машинно броене на бюлетините. ДПС подчерта, че държи на своята идея за разширяването на машинното гласуване и иска да има има машини в половината от избирателните секции. През февруари и депутатите от ГЕРБ подкрепиха тези текстове.

По информация на Mediapool ДПС наистина е дала своята подкрепа на ГЕРБ за отпадане на машинния вот поне за местните избори, а след това са променила мнението си.

mediapool.bg