Кламер БГ - Новини: БСП и ДПС искат оставката на Караянчева

БСП и ДПС искат оставката на Караянчева

България

|
Четв, 17 Септ 2020г. 12:48ч.
БСП и ДПС искат оставката на Караянчева

БСП и ДПС поискаха Цвета Караянчева от ГЕРБ да подаде оставка като председател на Народното събрание заради станалото в сряда в парламента с майките от "Системата ни убива“ и с момчето с увреждания.

Преди ден майките се барикадираха в приемната на партийния дом и обявиха, че няма да напуснат, докато премиерът Бойко Борисов и главният прокуроро Иван Гешев не подадат оставки. Жените и детето с увреждания не бяха допуснати дори до тоалетната, а няколко часа по-късно бяха изведени от сградата насила.

В четвъртък темата за станалото поде социалистът Антон Кутев, който се обърна към управляващите с думите: "Вчера стигнахме до абсурдната ситуация тоалетната на Народното събрание да се окаже политически фактор“.

"Ако граждани и медии не могат да стигнат до фоайето, значи Нароното събрание има проблем“, каза той и обяви, че БСП иска оставката на Караянчева "сега и веднага заради недопускането на детето с увреждане до тоалетната на парламента“. Кутев припомни, че само преди 2 години същото дете и същите майки са били допуснати не просто в сградата, а са били в самата пленарна зала.

Караянчева отговори, че няма да си подаде оставката.

Това предизвика председателят на ДПС също да излезе на трибуната и да обяви, че партията му започва консултации за оставката на председателя на парламента и ще внесе проект за освобождаването ѝ.

"Ако разбирате и осъзнавате какво правите с вашето бездействие и с вашето действие, вие ще си подадете оставката“, каза Карадайъ на Караянчева.

По-рано Караянчева каза, че момчето е било използвано. "Момчето можеше да си бъде вкъщи. Предвид на ситуацията, в която се намираме с коронавируса - когато всички потоци на движение в парламента са разделени, както на депутатите, така на администрацията, така на журналистите, това дете беше под пряка опасност от зараза. Хората, които бяха с него, не бяха с маски. Всеки сам вижда ситуацията", обяви тя.

След това Караянчева обвини бившия омбудсман Мая Манолова, че се опитва да се възползва от "Системата ни убива", за да гради политическа кариера или да внесе нов импулс в изграждането на образа си.

По думите ѝ ограниченията за влизане в парламента са въведени след заповед на здравния министър и не тя, а самите парламентарни комисии решават кого да допуснат на заседанията си.

mediapool.bg