Кламер БГ - Новини: БСП атакува поръчката за 435 млн. лева за чистенето на София

БСП атакува поръчката за 435 млн. лева за чистенето на София

България

|
Ср, 31 Юли 2019г. 15:33ч.
БСП атакува поръчката за 435 млн. лева за чистенето на София

Общинските съветници от БСП в София поискаха общината да спре поръчката за избор на нови фирми, които да чистят по-голямата част от столицата в следващите 5 години. Мотивите им са, че решението за това трябва да се вземе от следващия общински съвет, а самата процедура не бива да тече в отпускарския месец август.

Според БСП тази дейност трябва да се изпълнява от общинското дружество "Чистота Искър", а с обявяването на поръчката се връзвали ръцете на бъдещия кмет и общински съвет да вземат решение в тази посока.

"ГЕРБ служебно искат да си купят изборите в София. Кое наложи точно сега, в края на мандата, в отпускарския месец август тихомълком да се обяви тази поръчка? Защо се връзват ръцете на бъдещия кмет на София и на бъдещия общински съвет?", заяви лидерът на социалистите в София Калоян Паргов.

От БСП изразиха съмнение, че в София разходите за тон отпадъци са по-високи от тези в градове като Прага или Мюнхен. По изчисления на социалистите в момента на тон в столицата се плащали по 90 евро, докато в посочените градове в Европа сметката била почти наполовина по-малка. Според тях с новата поръчка за чистенето сумата за тон отпадък нямало да намалее. Освен това продължавало да се набляга на ръчно метене на улиците, а не на по-ефективното – машинно.

След изявлението на социалистите от ГЕРБ-София свикаха пресконференция. На нея обясниха, че поръчката се обявява сега, за да има достатъчно време да бъдат избрани изпълнители, които да осигурят нужната техника и да започнат безпроблемно работа от юли догодина. Според общинския съветник Лорита Радева забавянето може да доведе до проблеми с чистотата на града, а това да е заплаха за здравето на хората. И според нея, и според зам.-председателя на общинския съвет Николай Стойнев целта на БСП е да предизвика криза с боклука през юли 2020 г. Двамата препратиха към проблемите със събирането на отпадъците от повече от 10 години. Тогава кабинетът на Сергей Станишев се опита да изземе чистенето, което е отговорност на кмета. Според Радева подобни опити не трябва да се допускат повече.

Стойнев отхвърли твърденията на БСП, че в новата поръчка също се залага по-малко метене на ръка в сравнение с машинното. Според него машинното метене, включително и на тротоари, щяло да се увеличи. Залага ли се и по-високи екоизисквания към техниката, която ще ползват фирмите.

Поръчката за чистенето беше обявена на 17 юли. Прогнозната ѝ стойност е 435 млн. лева с ДДС, а срокът на бъдещите договори ще е 5 години. Офертите се подават до 21 август, а отварянето им ще е на 22 август, ако процедурата не бъде блокирана от обжалвания. Търгът е разделен на 7 зони, в които влизат 19 и половина ("Триадица" е разделен на две) от 24-те столични района.

От обхвата са изключени "Младост" и част от "Триадица" (сега се чистят от фирмата ЗМБГ) и "Витоша" и "Овча купел" (за тях има договор с консорциум около "Титан АС"). Причината е, че контрактите за тях са от юли 2017 г. и изтичат през 2022 г. Не се търси нова фирма и за събирането на боклука от "Красна поляна". В момента този район, заедно с "Люлин" и Красно село" се поддържа от общинското дружество "Чистота Искър".

Наскоро се оказа, че то няма достатъчно своя техника, за да събира отпадъците, мие и мете в поверените му от общината части от града и наема такава от други фирми. Най-големият договор е с компанията "Грийн Партнърс", чиито краен собственик е Румен Гайтански, известен като Вълка. Не е ясно как е избрано дружеството, тъй като няма налични обществени поръчки за предоставяне на техника. Заради това, а и заради други нарушения, кметът Йорданка Фандъкова даде на прокуратурата резултатите от проверката на предишното ръководство на предприятието.

Още тогава кметът обяви, че отговорностите му по чистотата ще бъдат определени в зависимост от възможностите му да работи със собствена техника. Явно те се изчерпват с район "Красна поляна", тъй като "Люлин" и "Красно село" са включени в новата поръчка за разпределянето на бизнеса с чистенето.

Според БСП обаче чистенето трябва да бъде поверено на общинското дружества, като се осигури по-доброто му управление.

mediapool.bg