Кламер БГ - Новини: БСП: Трифонов с две изречения директно ни прати на нови избори

БСП: Трифонов с две изречения директно ни прати на нови избори

България

|
Съб, 28 Авг 2021г. 18:53ч.
БСП: Трифонов с две изречения директно ни прати на нови избори

БСП: Трифонов с две изречения директно ни прати на нови избори

"В интервюто си снощи Слави Трифонов с две изречения директно ни прати на нови избори – без преговори, без срещи, без да положим усилия да реализираме този трети мандат".

Това каза пред бТВ депутатът от БСП Явор Божанков по повод вчерашната поредна заявка на шоумена и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов, че партията му няма да подкрепи социалистите за редовно правителство с третия мандат. По-късно от "Изправи се БГ! Ние идваме" обявиха, че вече не виждат смисъл да се разговаря за съставяне на правителство.

"Беше анонсирано, че този тур е свързан със следващ мандат, очевидно такъв няма да има. Така че можем да говорим само за дружески разговори някакви. Смятам, че е по-прагматично да обсъждаме някакви точки от актуализацията на бюджета, за да може поне да има смисъл тази среща", каза пред БНР Арман Бабикян.

В петък БСП получи третия и последен проучвателен мандат и покани на разговори "Демократична България', "Изправи се БГ! Ние идваме" и "Има такъв народ".

"Има такъв народ“ са ключови. Без тях правителство не може да има. Трифонов към трите кризи: Covid, инфлационна и мигрантска криза, добави и една четвърта: парламентарна и то по категоричен начин. Президентът Радев неслучайно връчи мандата на БСП с мотив, че изповядваме едни и същи ценности, една от които е демократизма. Демократизмът предполага открити разговори", каза Божанков в събота.

"Всички декларират, че искат кабинет и правителство, но такова вече втори път няма. Къде е проблемът? По отношение на политики преговорите минаха добре и противоречия няма. Противоречия явно има някъде другаде и те излизат на час по лъжичка", добави социалистът.

Според него се водят разговори, които не са открити за хората и не се провеждат в парламента. "Водят се някакви други разговори – не в парламента, не пред камерите, не обявено пред журналисти. Водят се други разговори на друго място и там е заключено разковничето на провала на тези преговори. Трифонов вчера каза, че някакви разговори са водени в някакъв офис и тук е заключен конфликтът", посочи той.

"Вчера Бойко Василев не попита нито веднъж Трифонов за Доган или Пеевски, нямаше го и съществото на демонтажа на кабинета на ГЕРБ, в това интервю трябваше да се попита президентът Радев знае ли, че служебните министри са ходили да се договарят - ако не е знаел за това, нека да излязат и да кажат за какво са говорили, или Трифонов да каже, че лъже. Как демонтираме кабинет на задкулисието - с шушу-мушу разговори в някой офис ли", попита Божанков

По думите му БСП е длъжна да проведе разговорите за третия кабинет, но вероятно в близките дни колективните органи на БСП ще се съберат и ще обсъдят предвидените преговори с политическите сили, предвид новата ситуация. По думите му ще бъде обсъдено какво ще правят социалистите оттук нататък.

Според Божанков заявката на Трифонов, че в следващия парламент ще има кабинет на всяка цена означава дори с ГЕРБ и ДПС.

mediapool.bg