Кламер БГ - Новини: БСК: Държавата първо да ваксинира служителите си, за да даде пример на бизнеса

БСК: Държавата първо да ваксинира служителите си, за да даде пример на бизнеса

България

|
Ср, 01 Септ 2021г. 14:13ч.
БСК: Държавата първо да ваксинира служителите си, за да даде пример на бизнеса

БСК: Държавата първо да ваксинира служителите си, за да даде пример на бизнеса

Държавата първо да ваксинира служителите си и по този начин да даде пример на частния бизнес. Това призова в сряда Българската стопанска камара в писмо до до министрите на здравеопазването и икономиката.

Ако властите вземат решение за затваряне, туристическият бранш трябва да бъде обезщетен с 80% от оборота на база 2019 г. При работа на 50% от капацитета трябва да има 30 на сто обезщетение от оборота, при 30 на сто капацитет - 50 на сто обезщетение, а при затваряне на бизнес - 80 на сто за бизнеса и поемане на заплатите по трудов договор на хилядите ни служители, смятат още от работодателската организация, цитирана от БТА.

От БСК като цяло защитават позицията, че не могат да се прилагат обезщетения без ясни компенсации за засегнатите бизнеси.

В края на август държавния здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев предложи спиране и намаляване капацитета на обектите на закрито, без онези, чийто персонал и клиенти имат здравен сертификат.

Предложенията на главния здравен инспектор са обединени в няколко групи и засягат както семейни събирания и конгресни мероприятия, така и работата на заведения, фитнеси, провеждането на културни и спортни събития. Част от ограниченията имат предвидени и изключения, ако обектите работят с персонал и клиенти със зелен сертификат, т.е. са ваксинирани, преболедували и тествани.

Кунчев предлага преустановяване работата на закрито на заведения за хранене. Допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Разрешена е доставка по домовете. Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Предлага се още преустановяване работата на нощни заведения, игрални зали и казина.

Междувременно от Сдружението на заведенията в България обявиха, че готвят протести срещу потенциалните нови мерки на 2 и 3 септември, съответно във Велико Търново и Пловдив. Те ще са под надслов: "Свобода за бизнеса".

mediapool.bg