Кламер БГ - Новини: БОЕЦ пита данъчните откъде бащата на манекенката от Барселона има 1.75 млн. евро

БОЕЦ пита данъчните откъде бащата на манекенката от Барселона има 1.75 млн. евро

България

|
Четв, 27 Фев 2020г. 19:16ч.
БОЕЦ пита данъчните откъде бащата на манекенката от Барселона има 1.75 млн. евро

Гражданското движение БОЕЦ внася сигнал в НАП във връзка със скандала за къщата в Барселона – по-конкретно Георги Йовчев, баща на манекенката Борислава Йовчева. От БОЕЦ твърдят, че са се сдобили с документи, според които той на два пъти през 2015 г. е увеличил капиталът на офшорната фирма Ema Bgs SL. Общо с 1.75 млн. евро.

Фирмата е собственик на луксозен магазин за дрехи, с чийто "контрол и управление" се занимава Йовчева, по данни на испанската полиция, която разследва схема за пране на пари.

БОЕЦ прилага пред НАП документи на испанското дружество Emma BGS SL, чието седалище е именно имението в Каталуния. Фирмата е регистрирана през 2014 г. от бащата на манекенката Борислава Йовчева - Георги, който внася 3000 евро капитал и става управител. Година по-късно капиталът на Emma BGS е увеличен първо с 1 млн. евро, а веднага след това с още 750 хил. евро.

Името на младата жена се свързва с премиера Бойко Борисов. Преди десетина дни испанското издание "Ел Периодико" съобщи, че каталунската полиция и прокуратура разследват пране на пари, което може да е свързано с министър-председателя. Става дума за две фирми - Ema Bgs SL и Numin Invest S.L., през която пък е купена къщата, в която живее Йовчева. Според "Ел Периодико" става дума за около 5 млн. евро. След публикациите бутикът за дрехи бе затворен, а стоката – изнесена.

Откъде са парите

В съобщението си БОЕЦ напомня, че бащата на Йовчева е бивш водопроводчик, а проверката в различни регистри показва, че той няма други фирми или доходи, с които да бъдат оправдани средствата за увеличение на капитала на офшорката.

"От публично достъпните регистри и данни не става ясно от къде и как Георги Станков Йовчев е придобил средства в размер на 1 750 000 лева. Считаме, че за въпросното лице има обосновани съмнения, че не може да бъде доказан произходът на тези средства, както и че върху тези доходи не са платени дължимите по закон данъци. В случая, както и по отношение на останалите лица и фирми, свързани с тези сделки и финансови операции, има съмнения за данъчни и финансови престъпления, както и за схема за пране на пари, придобити по престъпен начин", пише в сигнала до данъчните.

Именно по сигнал на БОЕЦ започна и разследването на испанската полиция. След публикациите в "Ел Периодико" и българската прокуратурата обяви, че се самосезира, въпреки че информацията за къщата в Барселона се завъртя публично още през 2016 г. Преди дни главният прокурор Иван Гешев каза, че досега не е постъпвало искане за информация от испанските власти.

Притоплена манджа?

Борисов упорито отрича да има нещо общо с къщата в Барселона и госпожицата и детето, които я обитават. Той обвини за скандала президента Радев и руснаците, макар че в годините, когато излязоха първите съобщения по случая, нито Радев беше президент, нито България се беше заела с гоненето на руски шпиони. Защитната теза на премиера бе подета и от партията му. Преди няколко дни вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че историята била притоплена манджа на испански котлон.

В публикация за героите в скандала "Биволъ" припомни по-рано тази седмица твърденията, че между Бойко Борисов и Борислава Йовчева има сантиментална връзка. Тя е спомената за пръв път път в публикация на в. "Марица" от ноември 2013 г., в която снимка на Борисов и Станков от футболен мач е илюстрирана със заглавието "Семейни войни – Бойко излиза срещу шурея си". Същата снимка илюстрира и статията на El Periodico.

Година по-рано, на 26 юни 2012, Борисов споделя пред списание "LОVЕ stylе": "Имa eднa гocпoжицa, кoятo ми e пo-близкa, милaтa, aкo я oбявя, щe я рaзкocтят. Кoгaтo приключa c държaвнaтa рaбoтa, щe ce oжeня и щe cи я прибeрa."

През 2015 г. "Биволъ" публикува записите Яневагейт, в които съдия Янева твърди, че Борисов купил на своя приближена "къща в Барселона за милион и половина евро".

Еврофондове

Историята, описана в "Ел Периодико", бе разказана с повече подробности през лятото на 2018 г. чрез два видеоклипа, качени във фейсбук групата "Да спрем разграбването на България". Тази група просъществува десетина дни, след което бе закрита. Анонимните автори на клиповете обещаваха да проследят "пътя на милионите, които някой е осигурил, за да даде на Борислава Йовчева и нейното дете комфортен и спокоен живот в Барселона".

Твърденията бяха, че в една от двете испански фирми, управлявани от Георги Йовчев, са изсипани 1.75 милиона евро от кипърската офшорка Palms enterprises. Номинален собственик на "Palms" e 64-годишният Никос Михайлидис от Никозия. Представител на тази фирма в България е Йордан Христов, който е бизнесмен с интереси в туризма. Христов е назначен за директор на основния актив на кипърската фирма в България – "Спортни имоти Приморско". Другият известен човек в тази фирма е бил Иван Саздов от Банкя.

По-нататък видеото стигаше и до "Тенис клуб – Банкя", който е бил управляван съвместно от Йордан Христов и Иван Саздов. Анонимното разследване твърдеше, че този тенис клуб е любимо място на премиера Борисов за "тенис и дискретни срещи". В двора на клуба имало негов паметник от дърво.

На 25 февруари "Биволъ" съобщи, че общо 7.2 милиона лева от европроекти са получили фирми на Йордан Христов и свързани с Иван Саздов. Отделно са спечелили обществени поръчки за над 10 милиона лева.

mediapool.bg