Кламер БГ - Новини: БДЖ дава безплатни билети на пътници от влак, закъснял с над 3 часа

БДЖ дава безплатни билети на пътници от влак, закъснял с над 3 часа

България

|
Четв, 29 Ноем 2018г. 12:14ч.
БДЖ дава безплатни билети на пътници от влак, закъснял с над 3 часа

Безплатни двупосочени билети по избран маршрут ще получат пътниците, пътували с бързия влак № 3623 от София за Бургас на 28 ноември. Причината е, че хората трябвало да изчакат над 3 часа тръгването на композицията.

Тя закъсняла със 192 минути заради обледяване на токоснемателя на локомотива. В същото време нямало как машината да бъде заменена с друга веднага и се наложило хората да чакат, докато дойде резервен локомотив.

"БДЖ-Пътнически превози" често има проблеми с осигуряването на машини за влаковите си композиции, ако ненадейно някой локомотив излезе от строя. Остарелият подвижен състав и лошото финансово състояние на дружеството правят все по-трудно безпроблемното изпълнение на разписанието.

Хората, които са се отказали от пътуването с влака до Бургас, ще получат парите за билетите си обратно, съобщиха от БДЖ. Тези, които все пак са изчакали тръгването на влака, ще бъдат компенсирани с безплатен двупосочен билет по избрана от тях дестинация. Хората могат да се възползват от компенсацията в срок до три месеца на билетните каси във всяка една гара в страната, като предоставят билета си от пътуването със злополучния влак от София до Бургас.

От БДЖ предупредиха в четвъртък, че заради зимната обстановка са възможни нови закъснения на влаковете или по-големи престои по гарите. От превозвача призовават клиентите си към търпение, както и да се информират за актуалните графици за движение на влаковете, преди да тръгнат на път.

Преди две седмици Европейскията парламент реши да бъдат въведени по-големи обезщетения при закъснение на влакове. Освен това отхвърли предложението те да не се дължат в случай на извънредни обстоятелства. Така след влизането в сила на новите европейски разпоредби, за закъснение над час превозвачите би трябвало да обезщетят клиентите си със суми, равни на 25 - 50 процента от цената на билета. За закъснения над час и половина обезщетението скача на 75 на сто от цената на пътуването. Освен това превозвачите трябва да връщат парите на отказалите се от пътуване пътници, или да ги пренасочват по други маршрути, без да ги карат да си купуват билети за тях.

mediapool.bg