Кламер БГ - Новини: "Атака" е свързана с руските служби през фирми на съветник на Сидеров

"Атака" е свързана с руските служби през фирми на съветник на Сидеров

България

|
Пет, 08 Март 2019г. 21:22ч.
"Атака" е свързана с руските служби през фирми на съветник на Сидеров

Съветникът на Волен Сидеров в парламента Христо Маринов се оказва свързан с кръгове, близки до руските служби за сигурност, пише в свое разследване вестник "Капитал".

Маринов участва заедно с двама политически обвързани италианци във фирма, регистрирана на адрес в Москва. Тя е с разнообразна дейност, която включва и представителство в медиите. Маринов е съдружник и в няколко фирми с руски граждани, които са или близки до властта, или могат да бъдат свързани с руските служби за сигурност.

Маринов е съветник в парламента на Волен Сидеров. През последните четири години двамата са неизменно рамо до рамо при всяко посещение на лидера на "Атака" в Москва или Крим.

Маринов до този момент не е особено известен публично. Името му обаче се появи преди две седмици в разследване на италианското списание "Еспресо" за финансирането от Русия на тамошната управляваща националистическа партия "Лига".

От публичните данни за неговите компании не може да се докаже категорично подозрението, че точно през тях минава скритото финансиране от Русия за "Атака".

Възможно е и просто Маринов да е опортюнист, който се опитва да осребри българските си контакти в Москва и обратното.

Изградената от него мрежа от фирми обаче, както и обясненията на участниците в тях приличат много на разкритата от "Еспресо" схема за финансиране на италианските националисти, пише ”Капитал”.

Италианските съдружници на Маринов в "Глобал Сервис Интернационалий" - Лука Бертони и Дганматео Ферари, са секретари на асоциацията "Ломбардия - Русия". Тази платформа, чиято основна роля е да разпространява пропагандата на Кремъл, се ръководи от бившия журналист Джанлука Савоини, който е дългогодишен приятел и съветник на италианския вицепремиер, вътрешен министър и лидер на управляващата партия "Лига" Матео Салвини и негов човек за връзка с Путин.

През февруари разследването на "Еспресо е показало, че партията на Салвини е получавала финансиране от Москва, прикрито зад сделки за горива. "Роснефт" се е съгласила да направи отстъпка в цената на горивата, които се купуват от италиански компании, като сделката минава през фирма-посредник, а разликата в цената отива за партията на Салвини.

Разкритията на "Еспресо" сглобяват парче от пъзела, което показва обвързаността на крайнодесните формации от ЕС (в случая в България и Италия) с режима на Путин и прокарването на руската пропаганда.

Разкриването на връзките на Христо Маринов с близките до Салвини активисти дава яснота колко ключова е неговата роля в международната дейност на "Атака" и нейната мисия в третото правителство на Борисов. Когато през март 2018 г. делегация на "Атака" посещава руския парламент, Волен Сидеров дава своеобразен отчет пред депутати от международната комисия:

"В момента между правителството на България и Русия текат преговори за възстановяване в някакъв вариант на газови доставки. Мога да кажа, че до някаква степен това става поради нашето, на патриотите, присъствие на "Атака" в правителството и моето влияние върху министър-председателя."

Думите на Сидеров не са пресилени. Партията му има съвсем реално участие във властта, а преговорите за газовите доставки, както се видя тази седмица по време на посещението на руския премиер Медведев, вървят с пълна сила.

От друга страна връзката между "Атака" и Салвини не е тайна. В края на 2017 г. тогавашният национален координатор на националистическата партия и бивш главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и Христо Маринов посещават централата на "Лига" в Милано. Там те се срещат с Джанлука Савоини.

Двете партии постигат договореност по три направления - реформиране на ЕС, да работят заедно за "Европа на християните и да затворим границите на ЕС за нелегалните" и да се преборят за сваляне санкциите на Русия.

До редакционното приключване на броя от "Атака" не са отговорили на въпросите на вестника за връзките им с Христо Маринов.

mediapool.bg