Кламер БГ - Новини: Асен Василев обещава да назначи още ревизии на Пеевски

Асен Василев обещава да назначи още ревизии на Пеевски

България

|
Вт, 08 Фев 2022г. 16:53ч.
Асен Василев обещава да назначи още ревизии на Пеевски

Делян Пеевски

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е обещал във вторник да разпореди още ревизии на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това се е случило при срещата му с лидера на гражданството сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, на която гражданите са предоставили данни и документи за офшорните фирми на Пеевски.

Преди седмица НАП съобщи, че е приключила ревизията на санкционирания за корупция по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски по сигнал на БОЕЦ. Проверката е била само за 2020 г. и заключенията й са, че той не дължи нищо на държавата, но не е ясно защо проверката е била само за една година.

Ревизионният акт на Пеевски не е публичен, защото съдържал данъчна и осигурителна информация.

БОЕЦ смята тази ревизия “за поредното изпиране“ на Пеевски и твърди, че приходната агенция има възможности за по-задълбочена проверка, която “да установи корупционният произход на средствата на Пеевски, офшорните схеми за пране на пари и избягване на данъчно облагане“.

Сега БОЕЦ са представили нови данни и документи, включително и разкритията на разледващия сайт Bird по досиетата "Пандора" за недекларирани от Пеевски офшорни фирми. Гражданската организация иска НАП да провери депутата дали и в момента има статут на постоянно пребиваващ в Обединените арабски емирства, какъвто е имал през 2018 година.

Това е важно обстоятелство, защото ОАЕ предоставя уседналост само на хора, които живеят в емирствата поне шест месеца в година. Пеевски участва на евроизборите през 2019 година, подписвайки декларация, че е живял през последните две години в България или в друга държава от ЕС.

Асен Василев е поел ангажимент на база новите представени документи и информация да разпореди нови ревизии на Пеевски, включително и като физическо лице. Той е казал, че ще “бъдат отворени и старите периоди през които Бойко Борисов, Владислав Горанов и Галя Димитрова изпираха Пеевски и му издавана данъчни индулгенции“, съобщава БОЕЦ.

“Пеевски вече не е недосегаем. Това е добър знак“, коментира гражданската организация, която напомня, че МВР вече образува проверка за пране на пари срещу Пеевски, която от месец и половина вече е в прокуратурата.

mediapool.bg