Кламер БГ - Новини: Асен Василев: Ако не получим отсрочка за петрола, няма да подкрепим новия пакет санкции срещу Русия

Асен Василев: Ако не получим отсрочка за петрола, няма да подкрепим новия пакет санкции срещу Русия

България

|
Нед, 08 Май 2022г. 21:41ч.
Асен Василев: Ако не получим отсрочка за петрола, няма да подкрепим новия пакет санкции срещу Русия

Асен Василев

Ако има дерогация за част от страните, ние искаме да сме включени, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в ефира на Българската национална телевизия. Василев посочи, че без дерогация за руския петрол, България няма да подкрепи новия пакет санкции срещу Русия. "Позицията на страната ни по темата за петролното ембарго е ясна", каза той.

Той коментира, че чисто технологично „Лукойл“ може да започне да работи с различен от руския петрол на практика веднага, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда.

Министърът съобщи, че в момента взимаме газ по южния газов коридор. "Булгаргаз" имат договорени танкери втечнен газ до края на юли. Оттам влиза общоевропейската покупка - Европейският съюз и Щатите имат договорени 50 млрд. куб. метра, каза Асен Василев.

Той информира, че са в ход много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества природен газ да тръгнат от май месец. „Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане", коментира вицепремиерът.

Той съобщи, че се работи и да имаме достъп до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра гориво.

По думите на Асен Василев България вече не може да разчита на "Газпром", защото те са се показали като абсолютно нелоялен партньор.

Василев изрази увереност, че Украйна ще излезе победител от войната, която обаче според него може да продължи четири - пет години. Това ще се отрази на цените на енергоизточниците, които ще поскъпнат навсякъде по света, каза Василев. Той допълни, че и цените на храните ще се повишат, защото и Русия, и Украйна са огромни производители на жито, зърнени култури и износители на световния пазар. Логистиката, особено черноморската логистика, ще стане много по-скъпа, тъй като се водят военни действия в съседство, каза вицепремиерът.

„В следващите 4 – 5 години ние ще сме във военна икономика и ще има постоянна несигурност – за газа, за петрола, за електроенергията. Всички логистични пътища в Европа трябва да бъдат огледани и да се подсигурим, че ефектът върху българската икономика ще е минимален“, каза Василев.

Относно бъдещето на коалицията той каза, че „в момента, в който коалицията спре да работи за българския интерес, а работи за някакви пари, в този един момент аз лично ще помоля нашата парламентарна група да гласува против коалицията“.

Винаги трябва да сме готови за предсрочни избори, каза още Василев в отговор на въпрос.

mediapool.bg