Кламер БГ - Новини: "Артекс" съди двама от противниците на "Златен век" за по 100 хил. лв.

"Артекс" съди двама от противниците на "Златен век" за по 100 хил. лв.

България

|
Четв, 06 Юни 2019г. 13:22ч.
"Артекс" съди двама от противниците на "Златен век" за по 100 хил. лв.

Строителните фирми "Артекс инженеринг" и "Артекс Златен век" са завели дела срещу двама от противниците на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец".

От дружествата, собственост на семейство Мирянови, претендират по 100 хил. лв. обезщетение от адвокат Никола Вапцаров и Мариан Башур. В исковите молби се посочва, че фирмите са претърпели неимуществени вреди от изказванията на Вапцаров и Башур.

Делата са граждански и ще се гледат от Софийския градски съд. Основанието им е чл. 45 от Закона за задълженията и договорите за непозволено увреждане.

По информация на Mediapool в исковите молби на "Артекс" са посочени множество изказвания на двамата пред медии и във Фейсбук. Строителите твърдят, че техните твърдения са неверни и клеветнически.

Башур обясни пред Mediapool, че той и Вапцаров разбрали за исковете от медиите. "Не сме получили нищо, но няма никакъв проблем. Ние заставаме зад всяка наша дума", каза той. И добави, че изказванията им са били само за изграждането на сградата "Златен век", а не срещу фирмата "Артекс", която е инвеститор в обекта.

"Така в съда ще можем да докажем тезата си, че разрешението за строеж на сградата е изтекло", каза Башур.

Вапцаров и Башур са основни говорители на инициативния комитет срещу "Златен век". Те твърдят, че сградата се строи без валидно разрешение за строеж и затова трябва да ѝ се издаде ново разрешение, но за по-малко етажи, а построеното до момента да бъде сборено.

На 1 април Башур заяви публично, че в телефонен разговор, както и в кореспонденция арх. Пламен Мирянов-младши му е заявил, че "политиците са с тях" (с фирмата - б.а.) и няма смисъл от протести срещу сградата. Тогава Мирянов обяви, че твърденията на Башур не са верни.

В момента строителството на сградата "Златен век" е спряно със заповед на Дирекцията "Национален строителен контрол", а "Артекс" обжалват това в съда.

До замразяването на строежа се стигна след избухването на скандала с евтините апартаменти, продадени от "Артекс" на преференциални цени на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и други представители на ГЕРБ.

Тогава се появиха съмнения, че управляващата партия е прокарала лобистки поправки в Закона за устройство на територията, които да позволят удължаване на разрешението за строеж на сградата в "Лозенец". Гражданите от "Лозенец" пък възобновиха протестите си

срещу "Златен век" с искане изграждането му да спре.

След прехвърляне на топката и разнопосочни обяснения от институциите изграждането на небостъргача беше спряно по нареждане на премиера и след разговори с инициативния комитет "Лозенец". Строежът обаче е само замразен до отстраняване на разминавания между одобрения проект и реално построеното.

mediapool.bg