Кламер БГ - Новини: Арести, дебнене, заплахи: руските власти дават всичко от себе си да спрат протестите за Навални

Арести, дебнене, заплахи: руските власти дават всичко от себе си да спрат протестите за Навални

Свят

|
Четв, 21 Ян 2021г. 19:58ч.
Арести, дебнене, заплахи: руските власти дават всичко от себе си да спрат протестите за Навални

Руските власти предприеха мащабни действия за предотвратяването на планираните за 23 януари протестни акции за освобождаването от затвора на опозиционния лидер Алексей Навални. На 20 и 21 януари полицаи са започнали посещения при сътрудници на ръководения от Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК), както и при журналисти и граждански активисти из цяла Русия, за да им отправят предупрежденията на прокуратурата за неразрешените от властите митинги.

Юристката на ФБК Любов Собол е била задържана в Москва, съобщи в четвъртък адвокатът й Владимир Воронин. Той уточни в Туитър, че полицията със сила е извела Собол от колата му.

Сътрудникът на ФБК Николай Ляскин, прессекретарят на Навални Кира Ярмиш и Любов Собол, която е и продуцент на канала "Навальни LIVE", съобщиха по-рано, че са били търсени от полицията. Двама от тях казаха, че не са отворили на униформените, които обаче са продължили да обикалят пред вратата и да говорят със съседите.

Любов Собол излъчи на живо комуникацията си с правоохранителните органи.

В Москва е бил задържан и юристът на ФБК Владлен Лос. Това е станало в хотел, където той пренощувал, тъй като полицията е обикаляла около дома му.

Още десетки активисти и журналисти като Александър Плюшчев от "Ехото на Москва" и главния редактор на "Медиазона" Сергей Смирнов са били издебнати от униформените.

Смирнов съобщи, че полицията е успяла да му връчи предупреждението, когато той е отишъл в поликлиниката за лекарства. "Проследили са билинга, потресаващо!", отбеляза той.

Друг куриозен случай е с Александър Борзенко, главен редактор на образователния проект Arzamas и водещ на подкаста в онлайн изданието "Медуза" – прокурорското предупреждение е било връчено на негов роднина.

Всички те са подложени на тормоз с цел да прекратят призивите за протеста на 23 януари.

Да се ограничи достъпът до сайтове с информации за протестите

Междувременно Генералната прокуратура на Русия поиска да се ограничи достъпът до сайтове, съдържащи призиви за участие в митингите на 23 януари. На лицата, призоваващи към незаконни действия, са отправени предупреждения за недопустимо нарушение на закона, заявиха от прокуратурата пред канала Telegram.

Руският регулатор Роскомнадзор пък изпрати на ръководителите на социалните мрежи направил TikTok и "ВКонтакте" искане да премахнат информации, които въвличат непълнолетни в протестни мероприятия. От регулатора заявиха, че нарушителите ща бъдат санкционирани с глоби от 800 хиляди до 4 милиона рубли.

Масирани заплахи към студентите из цяла Русия

Студенти от няколко региона в Русия разказаха, че са ги предупредили, че носят отговорност, ако участват в неразрешени масови мероприятия, предаде Би Би Си.

Телеграм-каналът "Протестный МГУ" съобщи, че ръководството на Физическия факултет в Московския държавен университет е отправило конкретна заплаха към студентите, а администрацията на Ярославския държавен университет се е заканила, че ако някой бъде хванат да участва в митингите, ще бъде вписан в "черния списък на държавните институции".

Студентите от Финансовия университет пък са били заплашени с изключване. По информация

на студентското списание DOXA, аналогични мерки грозят студенти от висши училища в Петербург, Ростов на Дон и пр.

В групата на Костромския държавен университет в мрежата "ВКонтакте" е публикувано предупреждение за това, че "не си струва глупаво да се подкрепя тълпата", съобщи "Медиазона".

Студентите от държавния университет в Башкирия разказаха, че ръководството е обявило 23 януари, събота, за учебен ден, "във връзка с неизпълнение на учебния план".

"Присъствието на всички сътрудници и студенти на занятията е строго задължително! В края на работния ден ние ще бъдем задължени да попълним Google- формуляр в министерството, отчитащ броя на отсъстващите студенти и причините за отсъствията", се казва в съобщението.

mediapool.bg