Кламер БГ - Новини: МВР е получило 250 сигнала за купен вот, прокуратурата е отказала над 180 разследвания

МВР е получило 250 сигнала за купен вот, прокуратурата е отказала над 180 разследвания

България

|
Пет, 30 Септ 2022г. 13:59ч.
МВР е получило 250 сигнала за купен вот, прокуратурата е отказала над 180 разследвания

Снимка: БГНЕС

За последните дни в МВР са постъпили 250 сигнала за купуване на гласове, съобщи главният секретар на силовото ведомство Петър Тодоров. По думите са проведени близо 100 операции срещу търговията с вот и са били разкрити над 550 престъпления. Отделно от това са съставени хиляди актове и предупредителни протоколи.

Често търговията с вот се върти през пунктове за изкупуване на скрап, заложни къщи и заведения, разбра се от думите му. Криминалният контигент, който се занимава с редица други престъпления, се насочва към купуването на гласове по време на избори, казват от МВР. Затова често пъти при арести впоследствие разследванията са за други нарушения, например лихварство.

И в момента в цялата страна тече операция срещу купуването на гласове, каза още Тодоров. Засилената полицейска активност ще продължи поне до края на изборния ден в неделя.

Отказ

Прокуратурата е постановила 181 отказа да образува разследване за купуване на гласове, сочат данните на държавното обвинение. Става дума за случаи, в които не са намерени достатъчно доказателства за престъпление. Това разминаване в данните на полиция и прокуратура не е необичайно и се случва на всеки вот. Обикновено прокуратурата твърди, че събраните от полицията данни не са достатъчно и прекратява производствата. Сега са образувани 44 разследвания, а по 181 от общо 333 преписки е постановен отказ.

Цена

Цената на един глас се повишава, заяви пък вътрешният министър Иван Демерджиев. По думите за гласуване вече се дават до 100 лв. Има обаче и данни, че на някои места сумата е й двойна. Според Демерджиев на цената влияе очакването за ниска избирателна активност.

"Достатъчно сме свършили, за да потиснем практиките по манипулиране на вота. С малко по-висока избирателна активност, всеки похарчен лев от тези политически сили няма да доведе до никакъв или ще доведе до нищожен ефект", заяви той.

Арест

Столичният квартал "Христо Ботев" е блокиран от рано сутринта в петък. До обяд там бяга изградени осем КПП-та. Екипи на жандармерия, столичната полиция и ГДБОП са арестували общо 14 души. Толкова са и проверените адреси. На кадри, разпространени от МВР, се виждат тетрадки със списъци с имена.

Полицейска операция е проведена и в Бекровица. Там е арестуван мъж, в чийто дом са открити седем листа с имена на избиратели, както и поименнни списъци на гласуващи в различни избирателни секции.

Арести са извършени на няколко места в Плевенско заради сигнали за купуване на гласове. В полицейското управление в Долна Митрополия са задържани седем души. У тях са открити списъци с имена на избиратели.

Сигнал за търговия с вот е подаден и за село Петокладенци. По първоначална информация той е срещу служител на местния пощенски клон.

Информация за купуване на гласове има и за Червен бряг. Твърди се, че на избирателите са предлагани по 200 лв.

Проверява се и сигнал за търговия с вот в с. Стакевци, Видинско.

През последните дни МВР е особено активно по линия на купуване на гласове. На много места в страната бяха извършени арести. В интервю за Mediapool вътрешният министър Демерджиев заяви, че се натъкват на множество схеми – дърва за огрев срещу гласуване, корпоративен вот и др. Една от схемите заподозрени в купуване на гласове да влизат в партийните листи, за да придобият имунитет и полицията да не може да ги разследва.

mediapool.bg