Кламер БГ - Новини: Арест за IT експерта, разкрил пробив в системата за детски градини на Стара Загора

Арест за IT експерта, разкрил пробив в системата за детски градини на Стара Загора

България

|
Пет, 28 Юни 2019г. 16:49ч.
Арест за IT експерта, разкрил пробив в системата за детски градини на Стара Загора

IT специалистът Петко Петков, който преди дни показа, че системата за кандидатстване в детските градини в Стара Загора лесно може да бъде пробита, е бил арестуван за 24 часа. По случая е започнало разследване, съобщи пред Дарик радио окръжният прокурор на града Дичо Атанасов. Производството е за незаконно придобиване на информация от електронна система.

"На този етап се работи приоритетно, за да се съберат достатъчно доказателства и да се тръгне към обвинение", заяви Атанасов.

Въпросният текст от НК предвижда максимум до три години затвор. Петков обаче е с чисто съдебно минало и може да бъде глобен с до 5000 лв.

На 26 юни Петков публикува видео в социалните мрежи, в което се вижда, че без особени усилия успява да проникне в системата и да вземе данните на около 235 хил. души. Същият ден общината спря достъпа, а кметът на града Живко Тодоров обясни, че това се прави с цел превенция. Според него системата е изработен от държавната фирма "Информационно обслужване".

"Общината е ползвател на техния софтуер, който е бил пробит. Всички отговори, които трябва да се дадат, са от тяхна страна и очаквам това да стане възможно най-бързо. Проблемът е достатъчно обществено значим и ако някой е успял да пробие системата те трябва да отговорят защо и по какъв начин ще преодолеят проблема. В противен случай изглежда несериозно", заяви Тодоров.

Самият Петков твърди, че целта му е била само да демонстрира колко незащитени са данните.

mediapool.bg