Кламер БГ - Новини: Антон Кутев: Договорка с ГЕРБ ще е унищожителна за БСП

Антон Кутев: Договорка с ГЕРБ ще е унищожителна за БСП

България

|
Вт, 09 Фев 2021г. 10:53ч.
Антон Кутев: Договорка с ГЕРБ ще е унищожителна за БСП

Договорка на БСП с ГЕРБ ще бъде унищожителна за БСП. Въпросът за коалиция с ГЕРБ няма как да стои.

Това каза пред БНР депутатът и член на Националния съвет на БСП Антон Кутев. По думите му по принципни въпроси позициите на двете политически сили са коренно различни.

Той коментира и решението на президента да обяви още сега, че ще се кандидатира за втори мандат. Според Кутев държавният глава не е избързал със заявяването на своята кандидатура. По думите му масовата подкрепа в БСП е за неговата кандидатура, а ръководството "сигурно има тактически планове" и затова изчаква. Миналата седмица социалистите приветстваха решението на Радев да се кандидатира за нов мандат, но обявиха, че партията ще каже официално "формата и начина на номиниране" след парламентарните избори.

"Не виждам в БСП някой да има сериозни колебания относно подкрепата (...) Огромното мнозинство от членовете на БСП са за президента", посочи той.

Кутев коментира и това, че здравният министър потвърди пред медии, че синът на президента Румен Радев е участвал на парти. Медии тиражираха, че момчето е било арестувано, държавният глава отрече.

"Отговорностите на здравния министър не са да следи тийнейджърите какво правят, а да си свърши работата с ваксините (...) Този смел господин изведнъж се оказа, че е запознат с това в коя градинка кое дете пие бира, а не ми е обяснил още защо ваксините ги няма", каза Антон Кутев по повод на казуса с непълнолетния син на президента.

За реденето на листите в БСП

Според Кутев споровете в БСП по листите за предстоящите парламентарни избори не са били "на идеологическа и смислена основа, а по процедурата".

"Политиката в България има странна особеност – все повече опростяваме механизмите. Политиката е изключително професионална дейност, в която не може всеки. Ние се опитваме като общество през последните години да вкарваме хора, които са абсолютно нелепи за местата, които заемат", каза той.

По думите му от 30 водачи на листи 20 са над 50-годишни. "Там сериозно подмладяване няма, но председателят на партията иска да работи с по-млади хора", посочи той.

Кутев определи като рисковано поставянето на хора от гражданската квота на второ място в листите, визирайки София, Пловдив, Перник и Видин. В по-къси листи като видинската и пернишката това лишава местната организация от представителство, допълни той.

"Като в листата нямаш местен, как мотивираш хората да участват? Трябва да се вложат особени усилия в тези райони, където на второ място има гражданска квота", каза депутатът.

mediapool.bg