Кламер БГ - Новини: Антирасистки протести в САЩ за шести пореден ден

Антирасистки протести в САЩ за шести пореден ден

Свят

|
Пон, 01 Юни 2020г. 08:09ч.
Антирасистки протести в САЩ за шести пореден ден

Aнтирасистките протести в САЩ продължиха за шести пореден ден. Хиляди излязоха по улиците на десетки американски градове, след като 46-годишният афроамериканец Джордж Флойд бе убит при полицейски арест в Минеаполис.

До сблъсъци с полицията се стигна в Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия и Лос Анджелис, а вечерен час е въведен вече в 40 града, съобщи БиБиСи.

Един е загинал, петима са получи огнестрелни рани в събота по време на протестите в Чикаго, съобщи телевизия Ен Би Си, като се позовава на полицията. По данни на местните власти 240 души са били задържани, а над 20 полицаи са били ранени при сблъсъци с демонстранти.

Пожари и грабежи засегнаха Лос Анджелис, въпреки мобилизирането на Националната гвардия. Стотици участници в безредиците там бяха арестувани. Двадесет полицейски автомобила бяха опожарени в Ню Йорк.

Полицията във Вашингтон задържа 17 души по време на безредиците в американската столица.

"На 14 лица са повдигнати обвинения за участие в безредици, двама са заподозрени в грабеж, а един - в нападение", съобщи на пресконференция началникът на столичната полиция Питър Нюсъм.

Той отбеляза, че са пострадали 11 полицаи. По думите му, властите подкрепят мирните протести, но не приемат разрушаването на собственост и нападенията срещу хора.

По данни на Сикрет сървис в периода от петък вечерта до неделя сутринта /местно време/ над 60 полицаи във Вашингтон са били ранени от хвърлени срещу тях различни предмети от участниците в безредиците.

Федералните и местните власти се опитват да усмирят демонстрантите чрез всякакви способи, като въведоха

комендантски час и извикаха на помощ Националната гвардия.

По данни на Асошиейтед прес през последните три дни в хода на протестите са били задържани близо 1700 хиляди души.

Полицаят, обвинен за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, трябва да се яви в съда днес, но това има малък ефект върху демонстрантите, коментира Би Би Си.

mediapool.bg