Кламер БГ - Новини: Антиправителствени демонстранти в Ирак блокираха пътища

Антиправителствени демонстранти в Ирак блокираха пътища

Свят

|
Нед, 17 Ноем 2019г. 18:09ч.
Антиправителствени демонстранти в Ирак блокираха пътища

Антиправителствени демонстранти в Ирак блокираха пътища в Багдад и Басра като част от тяхната обща стачка, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Призивът за стачка беше отправен от влиятелния шиитски духовник Муктада Садр.

Недоволните подпалваха гуми и използваха колела и рикши, за да възпрепятстват желаещите да отидат на работа.

"Ако няма държава, няма работно време. Докато не се отървем от последния корумпиран човек, няма да мръднем от тук."

"Пристанища и рафинерии са под наш контрол. Така че когато те спрат работа, гласът ни ще стигне до Багдад. Целта ни не е да пречим на трафика или на хората. Полицията и армията вече ни сътрудничат", обявиха протестиращи.

Те освен това се опитват достигнат моста Ахбар в Багдад, след като поеха контрола вчера върху стратегическия площад Хилани и върху част от моста Санак.

Демонстрантите в иракската столица продължават с усилията си да напреднат към Зелената зона, в която са сградата на парламента и на редица чужди посолства.

Протестиращите доведоха на протестите покрит с иракското знаме лъв.

Видеоклип, показващ мъж, който излиза от кола с лъва си, стана много популярен в социалните медии. Не е ясно къде е направено видеото, но през последния месец имаше множество протести в няколко иракски града, предаде БГНЕС.

Много потребители на социални медии заявиха, че животното е докарано в отговор на полицейски кучета, разположени за подпомагане на действията на властите срещу протестите.

Най-малко 320 души бяха убити, а хиляди ранени, след започналото на 1 октомври недоволство. Протестиращите са възмутени от масовата корупция, липсата на работни места и лошото качество на основни услуги, въпреки петролните залежи на страната.

mediapool.bg