Кламер БГ - Новини: "Апартаментгейт" е "разнищен" – няма конфликт и се закрива

"Апартаментгейт" е "разнищен" – няма конфликт и се закрива

България

|
Пон, 24 Юни 2019г. 14:38ч.
"Апартаментгейт" е "разнищен" – няма конфликт и се закрива

Антикорупционната комисия КПКОНПИ закри скандала с евтините апартаменти на водещи политици, закупени от строителната фирма "Арткес". В един ден комисията публикува общо 7 решения, шест от които засягат жилища, купени от дружеството.

Комисията не откри конфликт на интереси при сделките на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, бившите зам.-министри на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, Вежди Рашидов и съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов – Елисавета.

Няма конфликт на интереси и при министъра на туризма Николина Ангелкова, която също бе проверявана заради имотни сделки.

Служба има, действия – не

В голяма част от проверяваните случаи никой не е твърдял, че има конфликт на интереси. КПКОНПИ се самосезирала по медийни сигнали, но в тях няма данни проверяваните да са се възползвали от служебното си положение при сделките. Отделно от това самата комисия не е събрала такива доказателства.

Да поговорим за пари

Реално решенията не коментират цените, на които са купени апартаментите, макар че това бе основният проблем. Комисията пресмята цената на квадратен метър само в един случай – при жилището на Цачева. Там обаче не се открива проблем. Според решението на КПКОНПИ Цачева, която подаде оставка като правосъден министър заради покупката, всъщност платила по 1066 евро на квадратен метър, а не както се твърдеше – по 670 евро. Комисията смята тази цена за нормална, защото апартаментът бил купен "на зелено" или както самата Цачева се изрази – на дупка. Така тя обясни хронологията на покупката – видяла, че се копаят основи за сградата и се поинтересувала кой е строителят.

"При евентуални сравнения с цените на други закупени жилища в района следва да се отчете факта, че жилището е закупено "на зелено“. При този вид покупка в момента на подписване на предварителния договор имотът все още не съществува като самостоятелно изграден обект и е много важно купувачът да се довери на продавача, за това че имотът ще бъде построен в договорения вид. При продажбата "на зелено“, освен че обектът все още не е изграден, в някои случаи, както е и в настоящия, дори не е достигнал степен на завършеност, след която може да бъде прехвърлян, респективно възбраняван. Това е сериозен риск за купувачите, при сключването на предварителния договор. Именно този риск обосновава по-ниската цена на имотите, закупени от Цецка Цачева "на зелено“ и обуславя липсата на ценова привилегия за нея", пише в решението.

Дори и с цени от 1066 евро офертата към Цачева трудно би могла да достигне тези за "простосмъртните". В разгара на скандала "Апартаментгейт" в социалните мрежи бяха разпространени оферти, изпращани до други клиенти, от които се вижда, че цените тръгват от 1500 евро на квадрат.

Освен, че е платила нормална цена по критериите на КПКОНПИ, няма данни Цачева да е упражнила и някакво влияние. Затова и конфликт на интереси не се открива.

Задължения по Конституция

Най-подробно комисията е описала сделката на Цветан Цветанов. В замяна на апартамента си в сградата в "Летера" в столичния квартал "Изток" от почти 240 кв., бившият вътрешен министър дава две свои жилища, както и 100 хил. лв., които са от кредит и лични средства, платени по банков път. Срещу това Цветанов получава и личен асансьор, с който стига до новото си жилище. Той се води собственик и на шахтата за въпросното съоръжение.

В това решение КПКОНПИ не говори за цени, но подробно описва т.нар. поправка "Артекс". Става дума за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които позволяват на фирмата да довърши друг свой знаков проект – небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец".

С изменението на ЗУТ беше удължен двойно срокът на валидност на разрешенията за строеж на обекти от първа и втора категория, какъвто е небостъргачът "Златен век". Текстът беше прокаран между първо и второ четене от депутата от ГЕРБ Александър Ненков, а сред гласувалите в подкрепа на изменението е и Цветан Цветанов. Именно тази поправка беше използвана като основание за изграждането на сградата. По старите законови правила фирмата трябваше да иска презаверяване на разрешението си за строеж, тъй като срокът му беше до края на 2017 г.

От "Артекс" обаче прилагат "тълкувателно писмо" от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. В него той заявява, че новият текст в ЗУТ трябва да се прилага и за заварени случаи, какъвто е "Златен век". Това е и единственият известен частен обект, за който е публично известно, че е приложен този текст. Преди избухването на скандала с апартаментите на изгодни цени, продадени от "Артекс" на политици от ГЕРБ, властите не оспорваха това тълкуване на Йовев и строежът напредваше. Впоследствие първо главният архитект на София Здравко Здравков, а след това регионалният министър обявиха, че за проекта на "Артекс" не трябва да се прилага поправката, приета и с гласа на Цветанов.

Въпреки че Цветанов е гласувал за поправка, пряко облагодетелстваща "Артекс", КПКОНПИ не вижда проблем. От комисията смятат, че той просто е изпълнявал задълженията си като депутат. Освен това не са налице данни да е свързан по някакъв начин със собствениците на строителните фирма, нито пък да е повлиял при приемането на поправките. От КПКОНПИ пишат, че водещите парламентарни комисии са били тези по регионална политика и околна среда, на които Цветанов не е бил член. За окончателното приемане на поправката, за което е гласувал бившият вътрешен министър, комисията пише:

"Комисията приема, че същият е упражнил свое правомощие по служба, в изпълнение на задълженията му като народен представител, регламентирани в Конституцията на Република България, както и в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, но не е налице частен интерес негов или на свързано с него лице".

Комисията по никакъв начин не коментира и последващата продажба на старите имоти на Цветанов. В деня, в който той ги дава в замяна на новия си имот, те са прехвърлени на бившия ИТ специалист от ГЕРБ Симеон Велков. Тази продажба е спомената с едно изречение.

Други да кажат има ли морал

Председателят на ВКС Лозан Панов не е в конфликт на интереси заради апартамента, в който живее, смята КПКОНПИ. Жилището е закупено от фирмата на съпругата му Елисавета Панов години преди двамата да сключат брак.

Въпреки това обаче се "оставя" вратичка в случая с шефа на ВКС. Става въпрос за това дали е нарушен кодексът за етично поведение на магистратите. Комисията приема, че не е компетентна да се произнася и хвърля топката на инспектората на Висшия съдебен съвет, който вече проверява съдията, но по друг случай – с разпоредена от него проверка по делото "Иванчева".

"Съгласно Кодекса за етично поведение на българските магистрати, ВСС осъществява цялостен контрол по прилагането и спазването на Етичния кодекс и периодично предприема действия за обновяване и актуализиране на предвидените с него правила. Комисията по професионална етика към Висшия съдебен съвет и комисиите за професионална етика към органите на съдебната власт осъществяват пряк и непосредствен контрол по прилагането и спазването на Етичния кодекс", пише в решението.

Купил си го е като гражданин

Бившият заместник-министър на енергетиката Красимир Първанов също не е в конфликт на интереси, смята КПКОНПИ. В неговия случай проверяващите стигат до следните изводи: Първанов си е купил един апартамент от "Артекс" още през 2009 г. и втори – през септември 2018 г. В първия случай не е изпълнявал никаква длъжност, така че проблем няма.

При втората си покупка вече е на висша длъжност, но има една подробност – в медийните публикации, по които се е самосезирала, не се твърди, че той е извършил нещо нередно като длъжностно лице.

"Такива не се събраха и в хода на административното производство. Твърденията в медийните публикации касаят правни действия – сключване на договори за покупко-продажба на недвижими имоти, извършени от Красимир Първанов в качеството му на физическо лице, участник в гражданско-правния оборот, а не в качеството му на лице, заемащо публична длъжност", пишат от КПКОНПИ. И в този случай цени не са коментирани.

Жилището на Първанов е от 150 кв. м. и двата му гаража от 31 кв.м. и 19 кв.м. са купени за 240 312.47 лв., което прави по 612 евро за квадрат. Самият той твърдеше, че цени от 2400 евро за квадрат са "химера".

Не заместник-министър, а парламентарен секретар

И при бившия заместник-министър на спорта Ваня Колева, която е съседка на Цветанов в сградата "Летера" няма данни да е упражнила някакво влияние като длъжностно лице. Нещо повече, тя не е можела да направи такова нещо, тъй като при сключване на сделката през 2016 г. е била само парламентарен секретар на министерството на спорта. Като такъв в задълженията й са влизало организирането на връзките с парламента.

"Колева не би могла да упражни правомощия по служба по отношение на трети физически или юридически лица във връзка с осъществяване на сделки с недвижими имоти, а освен това в сигнала липсват такива твърдения", твърдят от КПКОНПИ. За жилището си Колева е платила по около 1340 евро на квадратен метър.

Няма такъв сигнал

Както в случаите с Първанов и Колева, комисията приема, че няма сигнали и бившият министър на културата Вежди Рашидов да е вършил някакви нередни действия по служба. Той е купувал имоти от "Артекс" чрез фирма, чийто собственик е съпругата му. Данни за конфликт на интереси няма.

"Твърденията в сигнала касаят правни действия – сключване на договори за покупко-продажба на недвижими имоти, извършени от дружество – самостоятелно юридическо лице, участник в търговския оборот, а не от Рашидов, в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност. В сигнала, както и от събраните по преписката доказателства, не се съдържат данни за упражнени правомощия от Вежди Рашидов в качеството му на народен представител", пише КПКОНПИ.

С парите от татко

Макар че не е купувала имоти от "Артекс", министърът на туризма Николина Ангелкова също е сред проверяваните. Поводът са сигнали до прокуратурата от партията на бившия вицепремиер Валери Симеонов НФСБ, които са препратени до прокуратурата. Става дума за имоти за около 1 млн. лв., за които Ангелкова твърди, че е купила с лични средства и пари от родителите си.

Както и в другите случаи, тук също няма твърдения за някакви действия по служба от нейна страна. Освен това е посочен произходът на средствата: пари от родителите, спестявания, заплати, продажба на предишни имоти.

"В медийните публикации липсват твърдения за упражнени от Николина Ангелкова в качеството й на лице, заемащо публична, респ. лице, заемащо висша публична длъжност, правомощия или задължения по служба във връзка с осъществените покупко-продажби на недвижими имоти. Такива не се събраха и в хода на административното производство", пише КПКОНПИ.

mediapool.bg