Кламер БГ - Новини: Ангелкова: На Витоша ще се подменят лифтове, строителство няма да има

Ангелкова: На Витоша ще се подменят лифтове, строителство няма да има

България

|
Пет, 09 Ноем 2018г. 12:21ч.
Ангелкова: На Витоша ще се подменят лифтове, строителство няма да има

Работната група, която трябва да промени Плана за управление на "Витоша", цели да подобри достъпа до планината за софиянци. Това заяви в петък пред бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя беше категорична, че няма да се допусне безконтролно строителство в планината.

"Планът за управление на "Витоша" трябва да бъде променен", за да могат да се подменят лифтовете и съоръженията. Там друго строителство категорично няма да има. Предвиден е изключително строг контрол и се гарантира, че ние ще следим за това. Ние сме длъжни обаче да осигурим достъп на столичани до Витоша. Това е едно огромно богатство, което не се използва", заяви Ангелкова.

Според нея управлението на държавата е стабилно, а приоритетите се постигат. Тя даде пример с Бюджет 2019, където е заложен икономически ръст от 3,7%, както и ниската безработица.

Същевременно обаче Ангелкова определи изказванията на вицепремиера Валери Симеонов по отношение на майките на деца с увреждания като недопустими.

"Оставката е личен акт, аз не мога да коментирам неговите действия. За мен е важно да продължим да изпълняваме поетите ангажименти към хората с увреждания. Например, ние работим за осигуряване на максимална достъпност до морските плажове. При откриване на новите процедури за концесия на морски плажове вече ще поставяме като условие за допустимост участниците да представят писмено доказателство, че притежават сертификат ISO 13009:2015", каза Ангелкова.

Става дума за въвеждане на евростандарт, който определя общите изисквания и препоръки към плажните оператори, предлагащи туристически и потребителски услуги, включително за достъп на хора в неравностойно положение.

Министърът на туризма отчете поредна година с ръст в туризма – над 5,5 млн. чуждестранни туристи са посетили страната ни, а летният ни сезон бележи ръст от 3,1%.

"Трябва да се изгради допълнителна инфраструктура, освен в съществуващите курорти – Пампорово, Боровец и Банско, да насочим вниманието към зимните ни курорти в Стара Планина. Там има изключително добри възможности и хората се надяват на това, за да може тези региони да дръпнат в икономическото развитие", каза Ангелкова.

Министърът на туризма заяви, че е началото на януари ще бъде представена и демоверсията на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която ще свърже в реално време информационните регистри на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП и МВР. "Правим мониторинг на дейността, ще бъдем безкомпромисни както по отношение на изпълнението, така и за спазването на сроковете. Това ще ни даде възможност да правим анализи на профила на туриста, както и за намаляване на административната тежест", допълни министърът.

За улеснение на бизнеса ще бъде въведено и лицево разпознаване, чрез което бизнесът може да ползва електронните услуги, които министерството предоставя. Чрез тази лицева идентификация потребителите ще могат да заявяват услуга, например молба за категоризация на място за настаняване.

mediapool.bg