Кламер БГ - Новини: Ангела Меркел е под карантина след контакт със заразен лекар

Ангела Меркел е под карантина след контакт със заразен лекар

Свят

|
Нед, 22 Март 2020г. 23:18ч.
Ангела Меркел е под карантина след контакт със заразен лекар

Германският канцлер Ангела Меркел е поставена под карантина, защото е общувала със заразен с коронавирус лекар, предадоха германски медии в неделя вечерта.

Това е станало по време на направената й ваксина преди два дни. Сега се оказало, че лекарят е носител на заразата.

Часове преди това тя благодари в изявление от Берлин на всички, отказали се от социални контакти в контекста на коронавирусната криза.

"Огромното мнозинство хора разбраха, че от всекиго от тях зависи успехът в борбата с вируса, че всеки може да даде принос", каза тя и благодари на всички онези, които вече го правят. "Разбирам, че това е лишение в икономически и в личен аспект", допълни германският канцлер

По-рано в неделя федералното правителство и регионалните власти се разбраха в конферентен телефонен разговор за по-строги мерки срещу разпространението на заразата. Те планират като основна мярка да забранят контактите между повече от двама души.

Изключения ще се правят за членове на семейства и хора от едно и също домакинство.

За целта е необходимо по-специално да се спазва дистанция от 1.5 метра между присъстващите на обществени места. Нарушенията ще се контролират от полицията и административните органи, отбеляза Меркел.

Всяка провинция обаче може да действа и с още по-твърди мерки. В Хесен например хората ще могат да ходят по улиците не по двама, а само поотделно. Саксония реши да обяви от понеделник повсеместна карантина на територията си. Бавария го бе направила още в средата на седмицата. Днес бе решено освен това в цяла Германия да затворят врати ресторантите, фризьорските салони и студиата за красота.

mediapool.bg