Кламер БГ - Новини: Ангел Кунчев: Скептицизмът на обществото е необясним, плаши ме

Ангел Кунчев: Скептицизмът на обществото е необясним, плаши ме

България

|
Нед, 29 Авг 2021г. 10:40ч.
Ангел Кунчев: Скептицизмът на обществото е необясним, плаши ме

Ангел Кунчев

"Скептицизмът на обществото (към ваксинацията и мерките срещу пандемията, б. р.) е необясним. Мен лично направо започва да ме плаши", коментира в интервю за БНР държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му нито факти, нито цифри, нито науката вършат някаква работа в убеждаването на хората за ползата от ваксините и нуждата от противоепидемични мерки.

Кунчев обяви още, че се забелязва плато при първите области, които вдигнаха значително заболеваемостта – Бургас, Търговище и Велико Търново. По думите на държавния здравен инспектор там няма продължаващо нарастване на случаите, което е радостно, но е твърде рано да се правят заключения дали по тези места е достигната максималната точка и ще започне спад на случаите.

"Важно е дали първите ще продължат да растат или ще има обратен ход, защото оттам можем да правим изводи за продължителността на вълната", посочи още Ангел Кунчев.

Крайната, тъмночервена фаза, която изисква едва ли не тотален локдаун, е при над 500 на 100 хиляди, припомни доц. Кунчев и добави, че средно за страната на 14-дневна база заболеваемостта е все още значително по-ниска.

"Няма изненада - знаем какво се случва, какви са основните рискове и проблеми, но това няма да направи по-лесен сблъсъка с четвъртата вълна", отбеляза Кунчев.

Както и при първите вълни, нямаме проблем със сгради, легла и техника. Основният проблем е осигуряването на медицински персонал, а това е ключовото, заяви той.

"От тази гледна точка е много важно хората да бъдат достатъчно мотивирани, за да можем да преживеем и това напрежение", коментира Кунчев.

По думите му обществото има две мощни оръжия да се справи с пандемията – едното е ваксинацията, а другото са мерките, но хората са уморени и масово не спазват дори елементарни указания.

Кунчев смята, че очевидно има много политика във вземането на решенията, особено в бурната политическа ситуация у нас, в която всяко събитие, особено пандемията, се натоварва с популизъм.

"Трябва да имаме търпението поне около месец да отложим всичко възможно, за да не създаваме допълнителни предпоставки за разпространение на вируса", смята доц. Кунчев.

Голяма част от икономическите компенсации, които държавата започва да изплаща, влизат в сила, когато мерките са национални, припомни той.

Според Кунчев изобщо няма спор за това колко е важно децата да са в училище. По думите му няколкото варианта на МОН за протичане на учебната година са максимално точни и "в зависимост от ситуацията ще дадат максимална сигурност на всички, посещаващи училище".

mediapool.bg