Кламер БГ - Новини: Ананиев успокои студенти по медицина в СУ, че няма опасност за следването им

Ананиев успокои студенти по медицина в СУ, че няма опасност за следването им

България

|
Пон, 10 Дек 2018г. 18:49ч.
Ананиев успокои студенти по медицина в СУ, че няма опасност за следването им

Здравният министър Кирил Ананиев успокои студентите на Медицинския факултет към Софийския университет, че няма опасност следването им да бъде прекъснато заради трансформирането на бившата правителствена болница “Лозенец“, която е учебна база на факултета, в национална педиатрична болница. В понеделник Ананиев се срещна със студенти и ректора на университета проф. Анастас Герджиков, след като от края на миналата седмица назрява напрежение, подклаждано от декана на факултета и директор на болница “Лозенец“ проф. Любомир Спасов, който е нарочен за смяна от МЗ.

На среща със студенти през миналата седмица Спасов е обявил, че факултетът е заплашен от закриване, а завършването им е под въпрос и ги призовава да защитят правата си. По тази причина студенти готвеха протест за по-късно тази седмица, когато парламентът ще гласува решението за отнемането на статута на “Лозенец“ като ведомствена болница към Министерския съвет. Според Спасов най-добрият вариант е болницата да бъде прехвърлена във владение на Софийския университет – опция, която съществува и вече беше приложена за университетската болница “Света Марина“ във Варна, която стана собственост на Медицинския университет в града.

Ананиев обаче увери в понеделник, че няма опасност нито за легитимността на дипломите, нито за акредитацията на факултета. “Всички планове за преструктуриране на университетска болница “Лозенец“ или за осигуряване на нови учебно-клинични бази на Софийския университет ще бъдат съгласувани с ръководството на университета и студентите от Медицинския факултет“, заяви той.

Плановете на здравното министерство около превръщането на “Лозенец“ в национална педиатрична болница засега са в доста суров вид и повдигат много въпроси не само по отношение на обучението на студентите, но и за това има ли капацитет въобще лечебното заведение да поеме всички детски клиники на територията на София.

Макар бъдещето на новата детска болница да не е много ясно, здравният министър преди ден обяви, че Спасов няма да е неин директор, а проверка е установила, че болницата се управлява зле

– има натрупани 30 млн. лева дългове, а заплатите на персонала се бавят.

Закриването на Медицинския факултет не стсои на дневен ред

Ананиев увери в понеделник обаче, че никога не е стоял на дневен ред въпросът за закриване на Медицинския факултет на СУ. Според ректора на университета проф. Анастас Герджиков Спасов ще остане декан до изтичането на мандата му през 2019 година, а относно директорското място в болницата – решението е на принципала – Министерския съвет и след законовата промяна - МЗ.

“Желанието на всички нас е да съхраним Медицинския факултет към Софийския университет. Сядаме на една маса заедно, защото търсим диалог, а не конфронтация“, каза Ананиев.

“Плановете ни са не само да съхраним съществуващата база, но и да я надградим“, посочи той.

МЗ ще определи допълнителни клинични бази за студентите

Министерството на здравеопазването е взело мерки за определянето на допълнителни клинични бази, в които да се провежда обучението на студентите.

На среща с директорите на университетските болници в София с екипа на МЗ, всички те са декларирали готовност да отворят вратите си за студентите на Медицинския факултет, увери Ананиев.

“Важно е да изберем кои от тях искаме за вас. Заедно ще решим кои да са те“, каза той.

Ананиев също така увери студентите, че няма опасност за акредитацията на Медицинския факултет, като последната е направена през тази година и е за срок от 6 години.

“Не съществува и никакъв риск за легитимността на дипломите на обучаващите се и завършилите Медицинския факултет. Няма да има прекъсвания на обучения, няма да се наруши учебният процес заради преобразуването на болницата и преместването на клиники“, коментира Ананиев.

Половин година анализ, преобразуването – “колкото, толкова“

До половин година МЗ трябва да е готово с анализ на състоянието на болница “Лозенец“, а самото преобразуване ще отнеме “толкова време, колкото е необходимо“. На всеки етап ще бъде провеждана среща със студентите, а решенията ще бъдат взимани съвместно, обеща Ананиев.

Ананиев обясни, че новата педиатрична болница, която ще е ведомствена към МЗ, ще се гради поетапно, като ще се строи нов корпус, който да отговори на изискванията за леглови капацитет за детска болница.

Ананиев обясни, че предстоят разговори с всеки един от лекарите, които сега работят в болница “Лозенец“, като те ще получат предложения, които да удовлетворяват изискванията къде да практикуват професията си. Крайното решение къде да работят ще бъде тяхно.

“За мен тази среща беше изключително важна и ползотворна, защото исках студентите да чуят от мен и от ректора на Софийския университет отговорите на въпросите, които ги вълнуват. Студентите бяха изключително коректни и точни при задаването на въпросите, които касаят тяхната съдба и тази на Медицинския факултет“, посочи Ананиев след срещата.

Министър Ананиев обеща Министерството на здравеопазването да отговори официално на всички писмени въпроси на студентите и тези отговори да бъдат гаранция както за поетите ангажименти, така и за търсене на бъдеща отговорност.

Завърши шестият випуск на Медицинския факултет

Междувременно на официална церемония в Аулата на Софийския университет абсолвентите от випуск 2018 г. на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование.

67 лекари положиха Хипократовата клетва. Двама от тях са пълни отличници. Дипломите си получиха и 23 медицински сестри и 25 абсолвенти, завършили “Медицинска рехабилитация и ерготерапия“.

Празникът бе открит от декана на Медицинския факултет проф. Любомир Спасов, който поздрави абсолвентите, техните близки и преподаватели. Той се обърна към най-младите си колеги и заяви, че от днешния ден започва пътят на тяхната професионална кариера, чрез която ще дадат на пациентите си своите знания, умения и опит, в която ще се справят с много трудности, ще се борят с различни заболявания и най-важното – ща бъдат полезни на хората.

Той призова абсолвентите преди всичко да бъдат честни със своите пациенти и никога да не нарушават доверието им, защото това е връзката между пациента и лекаря.

mediapool.bg