Кламер БГ - Новини: Поисканите имунитети: Политическа поръчка и показност за пред Брюксел

Поисканите имунитети: Политическа поръчка и показност за пред Брюксел

Анализи и Коментари

|
Четв, 08 Ноем 2018г. 14:27ч.
Поисканите имунитети: Политическа поръчка и показност за пред Брюксел

Прави впечатление, че независимо от политическата принадлежност, всички виждат някаква политическа поръчка в акта на искане на депутатски имунитет. Това е симптоматично за отношението и за доверието, което има в по отношение на дейността на прокуратурата, коментира политологът Страхил Делийски пред БНР по повод искането на главния прокурор да се свалят имунитетите на Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, Борис Кърчев от ГЕРБ и Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от "Воля".

"Усещането, че една публична институция може да бъде използвана за реализиране на определени непублични цели, е усещане, което се споделя, очевидно, не само от голяма част от българските граждани, но и от голяма част от политическия елит", допълни Делийски.

По думите му всички политици са използвали аргумента, че са жертва на политическа поръчка поради "неговото широко приемане сред обществото".

"Явно е, че в последните няколко месеца, след един относителен период на пасивност, прокуратурата започва да навлиза в прожекторите на публичния процес. Това винаги може да се интерпретира и като нещо хубаво, и като нещо лошо, в зависимост от авторитета на съответната институция", коментира политологът.

Големият проблем според него е, че официалната версия - "институциите работят", не кореспондира с общественото мнение.

"За съжаление, каквото и да направи в този контекст прокуратурата, едва ли ще може да убеди гражданите, че го прави в името на публичния интерес, а не в името на защита на определени частни интереси", каза още Делийски.

Бившият политик от ДПС и настоящ анализатор Осман Октай обърна внимание, че сред депутатите, чиито имунитети са поискани в сряда, няма такива на ДПС.

"ДПС винаги са излизали в последните 25 -28 години чисти от всяка ситуация, но темата е сериозна, защото винаги съм повтарял през последните години, че Главна прокуратура е един сериозен политически играч при разрушаването или изграждането на политически проекти в полза на задкулисието. За съжаление, неслучайно те имат толкова ниско доверие в обществото и какъвто и ход да предприемат сега, по какъвто и да е повод, едва ли ще привлекат позитивно внимание и авторите сред нашето общество. По-скоро приемам ситуацията в момента с показност във връзка с очакваните доклади на Департамента и Брюксел", каза Осман Октай пред БНР.

Той припомни, че реформата в съдебната власт и прокуратурата при кабинета "Борисов -2" е била отложена, след като "прокуратурата повдигна обвинение на Цветан Цветанов и тогава Цветанов става заложник на прокуратурата и спомогна да се провали реформата в съдебната система".

Днес нещата се повтарят и в случая заложник е лидерът на "Воля" Веселин Марешки, коментира Октай: "Той (Марешки) заяви, че до петък ще очаква позиции на управляващите за оставката на Симеонов и Каракачанов и тогава ще провали кворума и ще видите, че изведнъж поведението, както досега, на Марешки ще се промени и той ще стане един послушен политически играч за осигуряването на кворум и така нататък. А ДПС никога не са излизали от властта и затова няма нужда да се занимават с тях. Нещо повече, виждате, че прокуратурата не разследва начина на придобиването на акции в ТЕЦ-Варна и придобиването на студения резерв от Доган".

Като има разногласия между ГЕРБ и "Обединени патриоти", ДПС винаги подкрепят резервно ГЕРБ и по този начин спасяват управлението, допълни Октай.

ДПС знаят, "че са в тежка изолация за явна коалиция с когото и да е било. Винаги играят задкулисно и по този начин винаги присъстват във властта - или осигуряват кворум на ГЕРБ или им осигуряват законодателен комфорт. Затова хора като Доган получават този комфорт не само от прокуратурата, но и бизнес комфорт с предоставянето им на други бизнес схеми и така нататък", коментира още Осман Октай.

mediapool.bg