Кламер БГ - Новини: Огнян Минчев: Президентът Радев се държи като клакьор на Москва

Огнян Минчев: Президентът Радев се държи като клакьор на Москва

Анализи и Коментари

|
Вт, 05 Фев 2019г. 15:07ч.
Огнян Минчев: Президентът Радев се държи като клакьор на Москва

"Този човек е не просто неопитен и напълно неподготвен за ролята, за която е избран. Той открито защитава чужди държавни интереси - очевидно без да се срамува от това". Мнението е на политолога Огнян Минчев по повод призива на президента Румен Радев България да не признава опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава на Венецуела, както направиха редица страни от ЕС. Въпреки това правителството реши във вторник България да подкрепи Гуайдо.

Ето какво написа Огнян Минчев на личната си страница във Фейсбук:

"Никога не съм си позволявал да се изразявам неуважително към личността, заемала позицията президент на България. Дори когато на тази позиция бе Първанов - човек, чиито позиции категорично не споделях и не споделям. Как да изразя обаче възмущението си от Радев, съхранявайки уважение към институцията президент? Възможно ли е да си президент и непрекъснато да говориш в защита интересите на друга страна? Махнете санкциите срещу Русия, хайде махнете санкциите срещу Русия!

Където и да отиде - две години наред. Хайде, напоследък поспря да маха санкциите - сега застана зад режима на Мадуро, довел нацията си до глад, унижение и масово напускане на страната. Венецуела, която има най-големите петролни залежи в света. Москва е силно заинтересувана от това режимът на Мадуро да остане на власт. Бихте ли ми казали една единствена причина, поради която Радев е заинтересован Мадуро да остане? Освен очевидната - че си позволява да бъде клакьор на Москва в позицията на български президент.

Вместо да олицетворява - според прерогативите на президентската институция - суверенитета и достойнството на България. Дълго време аз лично бях толерантен към недостатъците на Радев като президент - поради неговата неопитност и очевидна потребност от познание и развитие до нивото на изискванията за президент на страната. Но толерантността започва да става опасна предвид позиции като тази, която Радев е заел по отношение на режима във Венецуела.

Защото никъде по света няма да кажат "Радев подкрепи диктатурата на Мадуро". Всички ще кажат - "България подкрепи диктатурата на Мадуро". Дано поне българското правителство заеме позиция, която да спаси достойнството на България!"

mediapool.bg