Кламер БГ - Новини: Министерство на "малшанса"

Министерство на "малшанса"

Анализи и Коментари

|
Вт, 23 Апр 2019г. 13:05ч.
Министерство на "малшанса"

"Малшанс". Така военният министър Красимир Каракачанов коментира трагичния инцидент, при който в петък се срути част от ограда на бившe военно поделение в Хасково и уби случайно преминаващ мъж.

Случилото се обаче няма как да е просто малшанс. Поделението не се ползва поне от 2001 година, а за проблемната ограда се е знаело от години. Само преди месеци е станал друг инцидент в района, при който за щастие не е имало пострадали.

Рушащата се ограда е била известна както на МО, така и на общината в Хасково.

Каракачанов обясни, че на 15 март е издал заповед да се започне обследване на този имот и да се пристъпи към процедура за избор на фирма, която "да реализира съборянето", както се изрази министърът. Така 18 години по-късно МО най-после се е сетило да предприеме някакви действия около опасната сграда.

Тя не е изолиран случай. Военното министерство не може да реши проблема с ненужните имоти и те продължават да са подложени на разрушения и ограбване и да застрашават живота на гражданите вече близо 20 години. Тъй че няма как само днешният военен министър да бъде винен за бездействието, довело до трагедията.

Освен това заради липсата на достатъчно средства само малка част от тези имоти се охраняват. В момента ненужните имоти на МО са около 1000, но броят им продължава да расте.

Министерството се опитва да продаде част от тях, но очаквано, особено в по-неатрактивните райони, няма кандидати да ги купят. Апетитните хапки в София и други големи градове пък бяха разпродадени или заменени още преди години. Традиционно прокуратурата не постигна сериозни резултати в разследването на съмненията за далавери около тези сделки.

Тази година отново не са планирани достатъчно средства и е въпрос на късмет да не се стигне до някоя нова трагедия.

Случаят в Хасково напомня и за друго събитие. През февруари 2012 година се скъса стената на язовир "Иваново" и заля село Бисер. Тогава загинаха 11 души. Язовирът е бил част от корпусен учебен център "Корен" и е бил използван за обучения по подводно кормуване и десантиране. Лошото му състояние е било известно от години, но община Харманли и Министерството на отбраната са спорили кой трябва да се погрижи за него.Седем години по-късно осъдени за трагедията няма.

Така проблемите с лошото управление на имотите периодично взимат жертви и обясненията за "малшанс" звучат нелепо и дори цинично. Поредната трагедия вероятно ще доведе до някоя нова проверка, нова комисия или нова стратегия за решаването на въпрос, който обаче няма да намери адекватен отговор, докато не започне да се мисли системно и да се носи ясна отговорност.

Така по ирония, заради престъпното си бездействие спрямо собствеността си, вместо да брани хората, Министерството на отбраната се е превърнало в заплаха за техния живот и здраве. Достатъчно е да си припомним и проблемите със съхранението на боеприпаси и взривовете край Челопечене.

Причините за трагедията в Хасково може ясно да се огледат и в тресящия от седмици властта "апартаментгейт" - липса на институционални механизми и отговорност, бавни процедури, отворени вратички в закона, прехвърляне на топката и слаба памет.

Тези дни, впрочем, на Каракачанов му се стовари и разкритието на "Бивол", че не е декларирал тераса от 117 кв. метра. Малшанс.

mediapool.bg